LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Raad van State: openbaar maken van inspectiegegevens van zware of ernstige asbestovertredingen is toegestaan

Raad van State: openbaar maken van inspectiegegevens van zware of ernstige asbestovertredingen is toegestaan

De Raad van State heeft geoordeeld dat het openbaar maken van inspectiegegevens van zware of ernstige asbestovertredingen is toegestaan. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen beroep mogelijk.

In de asbestbranche woedt al geruime tijd discussie over het openbaar maken van inspectiegegevens. SZW wil zo snel mogelijk nadat de overtreding is geconstateerd, inspectiegegevens openbaar maken. Voor saneerders is het juist van groot belang dat dit zorgvuldig gebeurt, bijvoorbeeld niet voordat eerst een bestuursrechter over de overtreding heeft kunnen oordelen. De nadelige gevolgen van een onterechte publicatie zijn immers groot.

Eerdere uitspraak nietig verklaard
Inspectie SZW maakt al sinds augustus 2014 de inspectiegegevens van zware of ernstige asbestovertredingen openbaar. Echter, een persoon aan wie een boete was opgelegd en waarbij de gegevens van de overtreding openbaar werden gemaakt, ging hiertegen in beroep. De rechtbank Gelderland deed eind maart 2016 uitspraak waarin de boete werd gehandhaafd, maar rechtbank verbood de openbaarmaking.
Echter, tegen dit laatste deel werd door het ministerie van SZW hoger beroep aangetekend bij de Raad van State. De Raad van State heeft de uitspraak van de rechtbank Gelderland vernietigd en het ministerie in gelijk gesteld als het gaat om de openbaarmaking van de inspectiegegevens.

"Wie, wat en wanneer" voor iedereen openbaar
Zo wordt onder andere openbaar gemaakt om welke persoon het gaat, waar het  asbest verwijderd is en wanneer de overtreding plaatsvond. De openbaarmaking vindt plaats op het moment dat de boete aan de persoon wordt opgelegd.

Zie ook:

Veelgestelde vragen over openbaarmaking ernstige asbestovertredingen

Overzicht van bedrijven die sinds 15 augustus 2014 zware of ernstige asbestovertredingen hebben begaan

Overtreders asbestregels staan op site Inspectie SZW (www.asbestmagazine.nl - woensdag 26 november 2014)

woensdag 9 augustus 2017  |  2 reactiespermalink

Reacties

leg dat even uit aan de heer Ed Apswoude van SZW die komt niet eens opdagen als er melding wordt gemaakt Zijdelveld 56 Uithoorn

reactie door G.A.A. van den Haak  |  woensdag 9 augustus 2017 @ 20:49 uur

leg dat even uit aan de heer Ed Apswoude van SZW die komt niet eens opdagen als er melding wordt gemaakt Zijdelveld 56 Uithoorn

reactie door G.A.A. van den Haak  |  woensdag 9 augustus 2017 @ 20:50 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode