LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Asbestproblematiek kent geen landsgrenzen

Asbestproblematiek kent geen landsgrenzen

“Werkgevers dienen doordrongen te zijn van de risico’s die hun personeel loopt tijdens de dagelijkse werkzaamheden. Maar eenduidige gegevens over deze risico’s zijn niet altijd voorhanden of men is zich onvoldoende bewust van de risico’s”, zegt Mark Wit, Senior-projectleider Vastgoed bij Oesterbaai, in een interview met Asbest & Bouw. “Hoewel deze informatie per land afzonderlijk vaak wel in meer of mindere mate beschikbaar is, is het in de huidige Europese samenleving met het vervagen van de grenzen, niet altijd duidelijk wie waar verantwoordelijk voor is. Bovendien krijgen we te maken met andere wet- en regelgeving als we (in toenemende mate) over de grens werken.”

 

Mark Wit is een van de gastsprekers tijdens het European Asbestos Forum, dat op 27 mei a.s. plaatsvindt in Amsterdam. Tijdens zijn lezing ‘Verbeteren van arbeidsomstandigheden door uitwisseling van asbestkennis’ gaat hij dieper in op het belang van het delen van kennis in de gehele asbestketen, zowel nationaal als internationaal.
“Dat asbest gevaren met zich meebrengt, is niets nieuws”, vertelt Mark Wit. “Niet in Nederland, en niet elders in Europa. Ook in het buitenland heeft men te maken met dezelfde asbestproblematiek, al kunnen de oplossingen en de randvoorwaarden veel van elkaar verschillen. Ook in andere landen is men bezig met het terugdringen van de asbestrisico’s; zoekt men naar manieren om de bewustwording te vergroten, worden nieuwe methoden ontwikkeld om asbest te herkennen en wordt er gewerkt aan passende regelgeving. Grensoverschrijdend optreden op Europees of zelfs mondiaal niveau is echter niet vanzelfsprekend. Juist daar liggen kansen voor een nog doeltreffendere aanpak.”

Grensoverschrijdend
Wat betekent grensoverschrijdend dan in de praktijk? Mark Wit: “Sleutelbegrip is het uitwisselen van kennis en van informatie. Bijvoorbeeld met behulp van digitale tools of door het creëren van een informatieplatform. Niet alleen de betrokken bedrijven in de asbestketen kunnen daarbij gebaat zijn, maar net zozeer eigenaren en beheerders of bewoners van een gebouw. Denk aan een verzorgingstehuis, waarin in het verleden asbesthoudend materiaal is toegepast. In de praktijk blijkt regelmatig dat men intern te weinig kennis heeft van de risico’s en hoe je op de juiste manier met asbest moet omgaan. Het gaat dus niet alleen om het delen van kennis, maar ook om het voor de diverse doelgroepen toegankelijk te maken en ook over onze landsgrenzen heen! Daar zit de kern van de winst. Op het gebied van onderzoek, emissies, saneringstechnieken, projectaanpak etc.”

Kennissamenwerking
De voorbeelden van deze grensoverschrijdende kennissamenwerking ziet u terug in het dagprogramma van het European Asbestos Forum. Onder meer in de bijdrage van Mark Wit, Senior-projectleider Vastgoed van internationaal onderzoeks- en adviesbureau Oesterbaai. Mark Wit gaat specifiek in op bovengenoemd thema met zijn lezing Verbeteren van arbeidsomstandigheden door uitwisseling van asbestkennis. De verschillende aspecten ervan komen aan bod, evenals mogelijkheden om dit in de praktijk te brengen. Het eerste EAF congres staat volledig in het teken Asbest & Arbeid, met sprekers uit Europa, de VS en Australië.

Het EAF richt zich op iedereen die in zijn werk te maken heeft met asbest. Van woningcorporatie, vastgoedeigenaar, industrie, zorginstelling en overheid tot en met saneerder, bouw- of installatiebedrijf. Wilt u er vanaf de eerste keer bij zijn en deel uitmaken van deze internationale asbestconferentie? Kijkt u op: www.europeanasbestosforum.org.

 

Zie ook op Asbest & Bouw:

European Asbestos Forum: kennisdeling op Europees niveau in Amsterdam

Uniek pallet aan internationale sprekers op eerste European Asbestos Forum

 

donderdag 30 april 2015  |  2 reactiespermalink

Reacties

Bovenstaande lezende dacht ik al snel (gezien de ervaringen..) aan het steeds vaker toe te passen gezegde "Verwijder eerst de balk uit uw(ons..) eigen oog voordat gij begint aan de 'splinter' bij een ander." U begrijpt de toepassing zoals de Nederlandse situatie zich telkenmale in de gehele breedte van de asbestproblematiek manifesteert. Neem het voorbeeld van "Asbest en/in scholen". Eerst MOESTEN de scholen zich ALLEMAAL (zeker die van voor 1993) aan een up-to-date asbestinventarisatie onderwerpen.... i.o.v. De Overheid ! Slechts een paar jaar later werd de verantwoordelijkheid weer (terug) bij de scholen/schoolbesturen neergelegd. En zie de site van Atlasleefomgeving m.b.t. die basisonderwijs én voortgezet onderwijs scholen ! Ga de informatie daarop maar 'ns na aan de hand van de (al dan niet) werkelijk uitgevoerde inventarisaties. Dan kun je al snel constateren dat de informatie daarop GEEN juist beeld geeft.... Die balk, weet je nog? Nederland draagt al een asbestkruis op haar groot gemaakte rug en dat al grofweg sinds het einde van WO II. Weet u inmiddels hoeveel asbestslachtoffers voorkomen hadden kunnen worden als er alleen al IN Nederland tijdig de wel degelijk bekende informatie/kennis was benut om daadwerkelijk op te treden en niet slechts verbaal- en regeltechnisch. Nu weet de Nederlandse samenleving, voor zover zij die informatie transparant gepresenteert krijgen.., onderhand wel hoe dat zit maar de 'Euro's' zitten in de weg. En wat dan aangaande de zorgplicht van die eerder genoemde overheid waar het gaat om de verantwoordelijkheid voor de Nederlandse volksgezondheid. Natuurlijk moeten ook wij meedoen aan internationaal kennis delen en verspreiden zónder ons tegelijkertijd te moeten schamen voor het eigen slecht tot niet daadwerkelijk aangepakte asbest-probleemstuk dat een financieel/maatschappelijk pijnpunt uit een verleden is dat de dodelijke arm uitstrekt tot in het heden...zélfs tot in de toekomst - helaas ! Time to Act seriously.

reactie door Jan van Zelm  |  zaterdag 2 mei 2015 @ 13:51 uur

" Natuurlijk moeten ook wij meedoen aan internationaal kennis delen en verspreiden". Jan slaat de spijker op zijn kop! De hele wereld worstelt met asbest en echt, er is alleen maar goede wil in overvloed om de beste en meest recente kennis met elkaar te delen. Ik zie je op het eerste congres van het European Asbestos Forum, Jan?

reactie door Yvonne Waterman  |  woensdag 13 mei 2015 @ 17:54 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode