LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Uniek pallet aan internationale sprekers op eerste European Asbestos Forum

Uniek pallet aan internationale sprekers op eerste European Asbestos Forum

Op 27 mei 2015 vindt het eerste European Asbestos Forum plaats in een inspirerende setting in Hotel Krasnapolski te Amsterdam. Een rijk pallet aan nationale én internationale topsprekers zal krachtig invulling geven aan de verschillende aspecten van de asbestproblematiek.

Dit congres vormt een nieuw Europees platform om de vele uitdagingen op het gebied van asbest bespreekbaar te maken. Het biedt u de kans om ook over de grenzen heen van elkaar te leren en nieuwe inzichten en (inter)nationale contacten op te doen.

Ken uw buitenlandse evenknieën!
De afgelopen jaren kende de asbestsector een ruime keuze aan conferenties, seminars en congressen. En ook dit jaar staan er weer een aantal gepland. Allemaal uitstekende initiatieven want de markt moet geïnformeerd blijven!

Echter, asbest komt niet alleen in Nederland voor. Asbest is een wereldwijd toegepast materiaal en dat betekent dat men in het buitenland met dezelfde asbestproblematiek te maken heeft. Daar wordt ook onderzoek gedaan naar betere en veiligere saneringstechnieken, worden nieuwe methoden bedacht om asbest te lokaliseren, is men bezig met het beter organiseren van wet- en regelgeving en wordt onderzoek gedaan naar medische toepassingen voor asbestslachtoffers. Al met al het zou kortzichtig zijn om ons alleen te beperken tot onze landsgrenzen.

Dat is het doel van de eerste EAF: ken uw buitenlandse evenknieën! Ontmoet elkaar in een inspirerende omgeving te Amsterdam om samen met tal van topsprekers te ontdekken dat we het met elkaar nog beter kunnen doen.

Om u alvast een voorproefje te geven tonen we hieronder enkele van de internationale sprekers die op hun gebied wereldwijd bekendheid genieten.

  

 

Keynote spreker uit de VS: dr. Richard Lemen. Dr. Lemen is voormalig Assistant Surgeon General of the United States. Hij diende tot zijn pensioen als waarnemend directeur en adjunct-directeur van de U.S. Public Health Service USPHS (het Nationaal Instituut voor Veiligheid en Gezondheid). Na zijn pensionering is hij aangesteld als hoogleraar Arbeid, Milieu en Gezondheid aan de Rollins School of Public Health van de Emory University. Daarnaast houdt hij zich als privéconsultant bezig met betrekking tot de analyse van de risico's die samenhangen met werk, milieu en gezondheid. In oktober 2009 werd hij door president Obama benoemd als lid van de Presidential Advisory Board on Radiation and Worker Health.

 

 

 

Uit Italië zien we Nicola Pondrano, een unieke vertegenwoordiger van de arbeidersbeweging La Confederazione Generale Italiana del Lavoro (CGIL) in Casale Monferrato. Nicola was de kern van de arbeidersbeweging die heeft geleid tot de sluiting van de Eternit fabriek en later ook naar het proces tegen Eternit-eigenaren en directeuren Schmidheiny en De Cartier de Marchienne. Nicola wordt in Italië gezien als een bewonderenswaardige held: niet bang om op te staan ter wille van anderen en het ter verantwoording roepen van het justitiële systeem. Het zal duidelijk zijn waar zijn presentatie over zal gaan... 

  

 

 

Professor Nico van Zandwijk, directeur van Asbestos Diseases Research Institute (ADRI) Australië, het onderzoeksinstituut dat zich richt op asbestgerelateerde kwaadaardige longaandoeningen, ook bekend als de Bernie Banton Centre en hij is hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Sydney. Een globale topspecialist op mesothelioom. Nico van Zandwijk heeft al aangekondigd dat hij zeer spannend en hoopvol nieuws heeft te delen op het gebied van de nieuwste mesothelioombehandelingen! Hij brengt het naar het Forum om dit met iedereen te delen.

 

 

  

Uit Denemarken: Lars Vedsmand. Een bekende en geliefde spreker op internationale asbestconferenties. Er is niets over gezondheid en veiligheid rond asbest in de Europese context waar Lars niet van weet. Hij brengt een rijkdom aan asbestkennis en netwerken mee naar Amsterdam.

  

 

 

De Duitse bijdrage wordt geleverd door prof. dr. Thomas Kraus. Hij is hoogleraar arbeidsgeneeskunde aan de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule RWTH Aachen en directeur van het Institut für Arbeitsmedizin und Sozialmedizin (IASA). Thomas Kraus’ interesse gaat met name uit naar arbeid- en milieugerelateerde ziekten van de luchtwegen. Hij doceert, onderzoekt en publiceert veel op het gebied van arbeidsgeneeskunde.

 

            

 

Barry Robson is directeur van de Asbestos Diseases Research Foundation of Australia (ADFA) en lid van de Australian National Asbestos Taskforce. Barry Robson zal uitleggen waarom en hoe de ‘Aussies’ zo voorlopen op ons en wat wij nodig hebben om die achterstand in te lopen. Hij ondersteunt van harte het adagium ‘kennisdelen maakt ons sterker’ en ziet ernaar uit om dat ook tijdens het Forum te doen.

 

 

 

Uit Engeland: Wayne Williams. Wayne runt al ruim 25 jaar zijn eigen onderneming DMW Environmental Safety, gericht op arbo- en asbestmanagement volgens de Engelse UKAS-normen. Hij is directeur van de Independent Asbestos Training Providers (IATP) en daarnaast examinator voor het British Institute of Occupational Hygiene. Hij is houder van een Engels diploma dat vergelijkbaar is met DTA, ADK én DIA, is lid van het Institution of Occupational Safety and Health (IOSH) en heeft de hoog aangeschreven Honours graad in gebouwinventarisatie.

 

 

 

Tony Rich uit de Verenigde Staten. Hij staat daar ook bekend onder zijn alias ‘the Asbestos Hunter’. Tony Rich werkt al twintig jaar als industrieel hygiënist, milieutechnicus en consultant. Hij is gespecialiseerd in asbestgerelateerde werkzaamheden zoals inspecties, inventarisaties, analyse, projectmanagement en regelgeving. Hij heeft ook bij het McCrone Research Institute een opleiding gevolgd om zelf asbest te identificeren met de PLM-techniek (polarisatie microscopie), die hij soms ook toepast in zijn bijzondere foto’s. In de loop der jaren heeft Tony een uitgebreide collectie verzameld van asbestgerelateerde foto’s, productmaterialen, artefacten, historische boeken, industriële documenten, filmarchieven en aanverwante media.

 

 

 

Linda Reinstein (Verenigde Staten) is voorzitter/CEO en medeoprichter van Asbestos Disease Awareness Organization (ADAO). Linda Reinstein maakt zich sterk voor de volksgezondheid sinds haar echtgenoot Alan in 2003 werd gediagnosticeerd met mesothelioom. In het besef dat deze dodelijke ziekte jaarlijks vele mensen het leven kost, richtte zij met anderen de Asbestos Disease Awareness Organization (ADAO) op in 2004. Als voorzitter en bestuurder van ADAO spreekt zij zich duidelijk uit voor rechtvaardigheid aangaande asbestgerelateerde onderwerpen, zowel in de Verenigde Staten als in het buitenland. Zij heeft belangrijke speeches verzorgd in meer dan 18 landen en fungeert frequent als asbestdeskundig adviseur in het Congres van de Verenigde Staten. Linda Reinstein richt zich vooral op de preventie van beroepsziekten en milieuschade.

 

 

 

Mark Winter (Engeland). Hij begon in 2004 voor zichzelf als onafhankelijke asbesttrainer en richtte daartoe CNM Training Solutions op. Van 2009 tot 2014 is hij directeur geweest van de vakvereniging Independent Asbestos Training Providers (IATP), waarbij hij nauw samenwerkte met andere asbesttrainers, HSE en vele organisaties in de asbestsector. Sinds dit jaar werkt hij voor SMH Products als Training Manager/Productontwikkelaar. Zijn specialiteiten betreffen training en innovatie van asbestsaneringsproducten.

 

 

 

Uiteraard zijn er ook sprekers van eigen bodem. Zo zal drs. Marcelis Boereboom, de openingsspreker zijn tijdens het Forum. Als directeur-generaal Werk is Marcelis Boereboom verantwoordelijk voor het beleid van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op de terreinen arbeidsomstandigheden, arbeidsmarkt en sociaal economische aangelegenheden, arbeidsverhoudingen, pensioenen, scholing, kinderopvang en internationale zaken. Hij heeft een warme belangstelling voor arbeidsomstandigheden en zal de openingsspeech voor het eerste congres van het EAF verzorgen.

 

European Asbestos Forum

European Asbestos Forum: kennisdeling op Europees niveau in Amsterdam

dinsdag 24 maart 2015permalink