LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Stillegging ondanks asbestvrij-verklaring

Stillegging ondanks asbestvrij-verklaring

Voor de Nederlandse Arbeidsinspectie is het niet de eerste keer dat tijdens de controle blijkt dat een gecertificeerd bedrijf asbest op een niet juiste wijze heeft gesaneerd en een geaccrediteerde inspectie-instelling de werkzaamheden goedkeurt.

Bij de verbouwing van ruim 100 appartementen in Oss zijn onlangs verschillende asbestovertredingen vastgesteld. De Nederlandse Arbeidsinspectie controleerde of de werkzaamheden op een gezonde en veilige manier werden uitgevoerd. Tijdens de controle werd duidelijk dat er nog steeds asbest aanwezig was terwijl dat eerder verwijderd had moeten zijn.

Opvallend was dat een gecertificeerd bedrijf de asbestverwijdering zou hebben uitgevoerd en dat een onafhankelijke inspectie-instelling de gebouwen als asbestvrij had goedgekeurd. Desondanks heeft de Arbeidsinspectie een groot deel van de bouwwerkzaamheden stilgelegd omdat de asbest nog aanwezig was. Voordat de overige bouwwerkzaamheden mogen worden hervat, moet de asbest volledig worden verwijderd.

Dit is al de derde keer in enkele weken dat de Arbeidsinspectie geconstateerd heeft dat gecertificeerde bedrijven asbestsanering niet correct uitvoeren. Zelfs geaccrediteerde inspectie-instellingen hebben deze werkzaamheden goedgekeurd. De Arbeidsinspectie onderneemt actief stappen om deze problematiek aan te pakken, aangezien dit een zorgwekkende ontwikkeling is. Dagelijks inspecteren speciale inspecteurs onaangekondigd locaties waar sloop- of verbouwingswerkzaamheden plaatsvinden.

Bron: Nederlandse Arbeidsinspectie

Zie ook: Meerjarenplan 2023-2026 Nederlandse Arbeidsinspectie

dinsdag 25 juli 2023permalink