LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Het Asbest-museum geeft inkijk in ‘wonderlijk’ mineraal

Het Asbest-museum geeft inkijk in ‘wonderlijk’ mineraal

Een museum volgeladen met meer dan 4.500 attributen die op een of andere manier te maken hebben met asbest. Van promotiemateriaal van asbestproducenten, pakjes sigaretten, broodroosters, asbakken, stripboeken, strijkijzers tot aan speeltreintjes voor kleine kinderen.

Het Asbest-museum is per toeval ontstaan. Harry Vonk begon in 1999 met het verzamelen van asbestgerelateerde monsters om zijn cursussen kracht bij te zetten. “Om te bepalen of er sprake is van een risicovolle situatie, moet je het materiaal eerst kunnen herkennen.”
Wereldwijd wordt aangehouden dat er meer dan 18.000 asbestgerelateerde producten bestaan en in Nederland zelf wordt ervan uitgegaan dat er rond 3.500 producten bestaan waarin asbest kan zijn verwerkt. Ook in het Asbest-museum heeft de verzameling inmiddels een behoorlijke omvang gekregen en neemt nog steeds toe.

Risico's per beroepsgroep
Per beroepsgroep verschillen de asbestblootstellingrisico's. Zo zal een installateur op een andere manier worden blootgesteld aan asbestvezels dan de bakker die nog een oude oven heeft staan. Dit geldt ook voor tal van andere beroepsgroepen. Daarom zijn in het museum de items zoveel mogelijk op thema getoond. Hierbij valt te denken aan: asbest bij netwerkbeheerders, asbest in het huishouden, asbest in speelgoed, reclame-uitingen van de asbestgiganten, asbest in kunstwerken, asbest in industrie, asbest in het leger, asbest in de scheepvaart, vliegtuigbouw en bouwmaterialen.

IAAF
Het Asbest-museum maakt deel uit van het IAAF. De Stichting IAAF wil in het algemeen een bijdrage leveren aan het voorkomen/verminderen van inademen van asbest en gevaarlijke stoffen. Wat in Nederland als vanzelfsprekend wordt gezien, hoeft in andere landen niet het geval te zijn. Zo bestaan er in veel landen geen voorschriften waar een asbestinventarisatie aan moet voldoen. Daar mag vaak iedereen inventariseren zonder dat er eisen zijn verbonden aan de inventariseerder. Een van de doelstellingen van het IAAF is om ook in andere landen meer bewustwording te creëren over de risico’s van het werken met asbest.

Voor meer informatie: Het Asbest-museum

dinsdag 13 juni 2023  |  1 reactiespermalink

Reacties

Wellicht heb ik voor het asbestmuseum nog e.e.a. aan documenten, folders enz. dat op een manier nuttig kan zijn voor de informatie aan geïnteresseerden in deze materie. Ik wil het met 'plezier'bij de locatie afleveren en desgewenst toelichten. Ik was 10 jaar bestuurslid bij het Comité Asbestslachtoffers en mijn vader was een Mesothelioom-slachtoffer en hoogst waarschijnlijk (!) ook mijn moeder.

reactie door Jan van Zelm (jr.)  |  dinsdag 18 juli 2023 @ 22:23 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode