LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Rusland blijft asbest promoten

In het Russische plaatsje Asbest ligt een van de grootste open asbestmijnen ter wereld. De Russische asbestlobby verkondigt al decennia dat de vezelvorm van chrysotiel niet schadelijk is. Ook de bewoners houden vast aan het product – ze hebben weinig keuze.

Dat steeds meer landen asbest verbieden, zorgt voor een krimpende markt en dat is voor Rusland slecht nieuws. Dat het asbestmineraal door de WHO al eind jaren tachtig als kankerverwekkend werd aangemerkt, en sindsdien in ruim zestig landen is verboden, hangt de Russische asbestsector dan ook liever niet aan de grote klok. Naar asbestgerelateerde ziektes (asbestose, kanker en mesothelioom, ofwel kanker in het borstvlies) wordt weinig onderzoek gedaan en statistieken zijn onbetrouwbaar, zegt men hier.

‘Westerse anti-asbestpsychose’
Daarna ontstond het idee dat ‘witte asbest’ (chrysotiel), in tegenstelling tot de amfibole ‘blauwe’ en ‘bruine’ asbestsoorten, minder schadelijk zou zijn voor de gezondheid, maar daar komen ook steeds meer landen op terug. Rusland, en ook asbestproducent Kazachstan, negeren deze waarschuwingen om de slinkende afzetmarkten niet in gevaar te brengen. Met een keiharde lobby proberen zij landen af te houden van een verbod.

Bron: NRC Het volledige artikel kunt u hier lezen.

maandag 28 juni 2021permalink