LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Wetsvoorstel 'verbod asbestdaken per 2025' gesneuveld na stemming in Eerste Kamer

Wetsvoorstel 'verbod asbestdaken per 2025' gesneuveld na stemming in Eerste Kamer

De Eerste Kamer heeft vandaag, 4 juni, een voorgenomen verbod op asbestdaken van het kabinet gedwarsboomd. 

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) paste het kabinetsvoorstel vandaag nog aan vanwege zorgen in de Eerste Kamer over de haalbaarheid en betaalbaarheid van het verbod. Zij stelde voor het verbod pas in 2028 in te stellen. Volgens het oorspronkelijke wetsvoorstel zouden astbestdaken per 31 december 2024 verboden worden, maar veel senatoren vrezen dat het voor veel mensen onmogelijk en onbetaalbaar is om voor die datum hun dak te laten vervangen.
Nu het plan is gesneuveld hoeven huizenbezitters en ondernemers niet diep in de buidel te tasten om asbestdaken te saneren.

VVD, PVV, PvdA, SGP en een aantal kleine fracties stemden tegen het voorstel.

dinsdag 4 juni 2019  |  1 reactiespermalink

Reacties

En nagenoeg nérgens wordt er voldoende gezegd en uitgelegd wat het voort blíjven bestaan van de dodelijke dreiging. Daarvan is het bewijs m.i. ..het woord "Asbestkanker" (of überhaupt het woord kanker) wordt bewust vermeden in alle nieuwsberichten. Ja, wél lees je dat 'het gezondheid schade kan toebrengen'. Buiten lopen kán ook een vroege dood betekenen... Maar het specifieke kanker-risico komt dus nauwelijks tot niet aan de orde in verhouding tot het spreken/schrijven over de financiële problematiek bij het nu dus van tafel geveegde "Verbod tot het in bezit hebben van aan de buitenlucht blootgestelde asbest houdende materialen, waarvan asbestcementen daken een specifiek beoogd product...wás!!" En asbest? Asbest. Oh ja.. Dat gaat verder met dat waar het goed in is. Blijven !! Lang, lang blijven en zónder dat bewust te doen dood en ASBESTKANKER mógelijk (!) kúnnen (!) veroorzaken. Nederland - de overheid - onttrok zich in zíjn asbesthistorie al vaker aan de ZORGPLICHT naar de volksgezondheid. Een slechte 'gewoonte', maar is er kennelijk één die "breed"(genoeg) nog gesteund wordt ook. Zo is de conclusie helder: Het drama kán en mág zich dus blijven voortzetten. De overheid brandde z'n billen maar WIL niet op de blaren zitten. Sterker nog: Zij zegt/vertelt niet eens dat ZIJ al veel eerder een stop op het produceren, verkopen en toepassen ván asbest had moeten en had kúnnen zetten maar dat zij zich líeten (!) ringeloren door de industrie en de sociaal/economische belangen... En, NIETS geleerd daarvan dus. Een 'dodelijk'(!) dure les van bijna 50 jaren. Als overheid kún je aan jóuw bevolking NIET en NOOIT verkopen dat je absoluut méde verantwoordelijk bent voor de huidige "asbestdaken-status" en dat je met 4,50 Euro per m2 'subsidie' (voor de pak 'm beet 150,- Euro saneringskosten + Dakkvernieuwing) natuurlijk de asbestdakeigenaren NIET aan durft te kijken. Dan is de beste manier om niet in je hemd te staan als overheid met het totaal mislukte langjarige asbestbeleid ten overstaan van de samenleving - én 'jouw' (overheid) positie niet al te flaterend te laten zijn - om via een stemming in die 1e Kamer. Zwaar gekleurde 'deskundigen' wisten die besluitvorming een aantal weken daarvoor te buigen naar dáár waar ZIJ 'm hebben wilden. Makkelijk resultaat is het omdat GELD álles betekent en zo'n beslissing líjkt (..lijkt..) te zijn genomen 'in-het-belang-van-de-samenleving-in-Nederland'...?! Nogmaals: Asbest doet niets! De mensen zullen dat moeten doen. Zolang de portemonnaie heerst zal asbest heersen... En dát laatste moet NIEMAND willen. OOK niet (of beter júist) de overheid met z'n zorgplicht naar de bevolking toe, die moet waken óver de gezondheidsbedreigingen en andermaal z'n beleidslijn krom buigt. Dramatisch. Net als het leed van hen die 'asbestkanker' omgehangen kregen .. en nog gáán krijgen. (Bericht aan de Redactie: U mág dit als commentaar op de besluitvorming GRAAG plaatsen in uw Asbestmagazine)

reactie door Jan van Zelm  |  zondag 9 juni 2019 @ 11:44 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode