LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Nu ook subsidie asbestdaken < 35 m2

Nu ook subsidie asbestdaken < 35 m2

Op grond van de Subsidieregeling verwijderen asbestdaken gelden bepaalde voorwaarden voor de aanspraak op subsidie. Een van de voorwaarden was dat de omvang van het geïnventariseerde asbestdak groter is dan 35 m2. Met ingang van 20 juli 2017 is deze ondergrens vervallen. 

De achtergrond van deze voorwaarde is dat in sommige gevallen voor een verwijdering van 35 m2 of minder geen professioneel, gecertificeerd, asbestverwijderingsbedrijf verplicht is. Bovendien gaat het bij dergelijke kleine oppervlakten om lage bedragen waarbij de baten van de subsidie niet opwegen tegen de uitvoeringslasten van het verlenen van de subsidie.

Deze voorwaarde loopt in de praktijk echter tegen bezwaren aan. Er zijn namelijk situaties waarin ook kleine hoeveelheden asbestdak door een professioneel gecertificeerd bedrijf moeten worden verwijderd (zoals asbestdakleien). Die gevallen komen nu niet voor subsidie in aanmerking. Daarnaast staat de voorwaarde ook in de weg aan collectieve saneringen van (kleine) asbestdaken op meerdere adressen tegelijk. Dit komt bijvoorbeeld veel voor bij beheerders van sociale woningbouwobjecten waar een hele straat of wijk wordt gesaneerd. Al die individuele objecten kunnen 35 m2 of minder asbestdak bevatten maar gezamenlijk gaat het om substantiële hoeveelheden.

Daarom komt in deze wijzigingsregeling de voorwaarde dat het geïnventariseerd asbestdak per adres meer dan 35 m2, te vervallen. Deze voorwaarde was opgenomen in artikel 7, eerste lid, onder b.

Door het vervallen van de voorwaarde komen alle saneringen, ongeacht de hoeveelheid geïnventariseerde vierkante meters asbestdak in aanmerking voor subsidie. Wel blijft de voorwaarde gelden dat de verwijdering van het asbestdak door een gecertificeerd bedrijf is uitgevoerd (artikel 7, onderdeel b (nieuw).

De wijziging biedt voordelen voor aanvragers van subsidie van kleine objecten met asbestdaken. Het uitstellen van inwerkingtreding van deze voordelen heeft tot gevolg dat deze partijen geen subsidie kunnen krijgen voor een verwijdering of de verwijdering moeten uitstellen. Om deze kosten te voorkomen treedt de regeling zo snel mogelijk in werking en wordt afgeweken van het kabinetsstandpunt ten aanzien van vaste verandermomenten.

dinsdag 25 juli 2017  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode