LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Controles in de asbestketen op onverwachte momenten zijn succesvol

Controles in de asbestketen op onverwachte momenten zijn succesvol

De Brabantse omgevingsdiensten hebben hun krachten gebundeld in de strijd tegen milieucriminaliteit in de asbestketen en zetten hier nieuwe, succesvolle methoden voor in.  Door informatie te bundelen en uit te wisselen met partijen als politie, justitie, inspectiediensten en gemeenten, komen bedrijven die een potentieel risico vormen in de keten duidelijk in beeld en kunnen zij ieder moment geconfronteerd worden met toezicht.

De drie Brabantse omgevingsdiensten pakken milieucriminaliteit in de asbestketen gezamenlijk aan. Op basis van de combinatie van informatie uit velerlei bronnen, wordt bepaald welke bedrijven de grootste risico’s vormen voor de leefomgeving. Bedrijven die bij meerdere partners in het vizier zijn krijgen daardoor eerder te maken met een controle, dan bedrijven die al langere tijd bewijzen een goede nalever te zijn.

Steeds beter zicht op de ketens
Door informatie te bundelen van klachten en controles in het veld en deze uit te wisselen met partijen als politie, justitie, inspectiediensten en gemeenten, wordt een steeds beter inzicht verkregen in de milieurisico’s binnen de asbestketen. Bedrijven die een potentieel risico vormen in de keten, komen duidelijk in beeld. Met niet-reguliere manieren van toezicht leggen de omgevingsdiensten vervolgens de vinger op illegale praktijken. Daardoor kan doelgericht worden gewerkt en wordt de toezichts- en analysecapaciteit heel gericht ingezet.

Gerichte aanpak milieucriminaliteit
De omgevingsdiensten zorgen voor de vergunningverlening en toezicht op en handhaving van bedrijfsmatige asbestsaneringen. Nederland heeft strenge wetgeving waar het gaat om verwijdering en afvoer van asbest. Nodig, omdat blootstelling aan asbestvezels schadelijk is voor de gezondheid. In veel gevallen is de verwijdering van asbest dan ook een kostbare zaak, wat niet zelden leidt tot illegale praktijken. Door bundeling van de krachten hebben de Brabantse Omgevingsdiensten beter zicht op de hele asbestketen en kunnen ze milieucriminaliteit gericht aanpakken.

Zie ook eerdere berichten:

- Intensieve samenwerking Inspectie SZW en Omgevingsdiensten in asbestketen
- Slechts 30% gemeenten laat toezichtstaken asbest uitvoeren door Omgevingsdiensten

maandag 5 juni 2017  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode