LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

'De Inspectie moet als de wiedeweerga met asbestsaneerders om de tafel gaan zitten om de regels werkbaar te maken'

'De Inspectie moet als de wiedeweerga met asbestsaneerders om de tafel gaan zitten om de regels werkbaar te maken'

Asbestdaken moeten voor 2024 gesaneerd worden. Maar de SGP trekt aan de bel: als de overheid niet met aanvullende financiële hulpmiddelen komt dan is 2024 echt niet haalbaar.

De SGP-Kamerleden Elbert Dijkgraaf en Roelof Bisschop hebben vrijdag 10 maart schriftelijke vragen ingediend. Elbert Dijkgraaf: "Als je als overheid de verplichting oplegt om te saneren, moet je er ook voor zorgen dat de mensen in het land deze verplichting uit kunnen voeren. Dat is nu absoluut niet het geval. Asbestsaneerders vertellen mij dat ze niet met de nieuwe regels voor werkbakken van hoogwerkers uit de voeten kunnen. Het zou betekenen dat ze daken van binnenuit bijvoorbeeld een stal moeten gaan saneren. Alsof dat veilig is! Integendeel. Bovendien gaat sanering dan veel langer duren. 2024 gaan we dan al helemaal niet halen. De Inspectie moet als de wiedeweerga met asbestsaneerders om de tafel gaan zitten om de regels werkbaar te maken."

Veel landbouwbedrijven hebben het geld niet
De SGP constateert verder dat veel landbouwbedrijven in de financiële problemen zitten en helemaal geen geld hebben om asbestdaken te vervangen. Elbert Dijkgraaf: "Deze week was ik op de landbouwbeurs in Venray. Verschillende veehouders schoten me aan over de asbestverplichting. Ze hebben gewoon het geld niet om dit te betalen. De subsidies zijn veel te beperkt. Bovendien is het MIA/VAMIL voordeel vervallen. Het kan niet zo zijn dat boeren min of meer gedwongen worden om in strijd met de regels zelf het asbest maar van het dak te halen. Ik pleit voor een deltaplan asbestsanering. Ik constateer dat er miljarden euro’s uitgetrokken voor windmolenparken. Laten we een deel van dat geld gebruiken om asbestdaken te vervangen door zonnepanelen. Als je als overheid een verplichting oplegt, moet je er ook voor zorgen dat die verplichting haalbaar en werkbaar is."

Zie ook de folder van Inspectie SZW: 'Werken op hoogte vanuit een werkbak'

zondag 12 maart 2017  |  5 reactiespermalink

Reacties

Regels zijn regels moeten veel strenger worden

reactie door Handveger  |  maandag 13 maart 2017 @ 11:46 uur

Hopelijk past "handveger" geen handveger toe tijdens de asbestsanering....

reactie door Stofzuiger  |  vrijdag 17 maart 2017 @ 12:53 uur

Aha. Een klein deel van de politiek (,,) wordt nu toch ook wakker. Volgt de rest ook? Prettig om te zien dat het uit de hoek is die het leven hoog heeft staan. Ook gericht op de lange termijn en NIET op een 4-jarige periode? Bij 'asbest' is een "kórtzichtige/korte termijn visie" niet zinvol namelijk. De historie gaf deze les reeds. Toch? Deze reactie nu is goed maar weliswaar wat laat. Asbest bedreigt al VEEL langer de mens in zijn (eigen) omgeving en zijn gezondheid... maar nú dus ook de portemonnaie. Nu ontwaakt 'men' wellicht wat vlotter, dat komt dan omdat het NÚ dan toch weer over geld gaat. Eigenlijk ligt aan de basis hiervoor de bedreiging van het leven waar onze schepper heel andere bedoelingen mee had/heeft dan dat de mens zélf decennia lang achtereenvolgens zich heeft blootgesteld en het toezichthouders kennelijk is ontgaan dat dit op de lange termijn dodelijk zou blijken te zijn. Maar dart asbest dodelijk kón zijn was WEL bekend. Maar 'men' liet het toe. Vraag: Gaat dat dan NU wéér gebeuren omdat het probleem geldgebrek óf het er niet voor over hebben zwaarder geld? Vraag: Wát is kostbaarder en NIET in geld uit te drukken? Inderdaad: Leven !! Vraag: Gaan óók ándere vertegenwoordigers van de politiek aan tafel .. mét elkaar? (Om toch het hoofd te bieden aan de bedreiging van asbest dus. Asbest IS nog altijd de 'silent killer' - gebeurt er NIETS dan blijft het dat ook !!

reactie door Jan van Zelm  |  vrijdag 17 maart 2017 @ 14:55 uur

Het is van de gekke dat iedereen met asbest dat allemaal zelf moet betalen, er komen heel wat meer mensen om door roken, drinken, en autorijjden...wordt toch ook niet verboden.

reactie door watts  |  woensdag 3 mei 2017 @ 15:46 uur

de szw heeft de problemen zelf veroorzaakt,door een torenkraan niet tie te staan, nu gaan saneerders zelf over de daken lopen. gevolg 2 zwaargewonden , aan te rekenen aan de szw.

reactie door setec  |  zondag 21 mei 2017 @ 15:25 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode