LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Gemeenten laten het afweten in aanpak verwijdering asbestdaken

Gemeenten laten het afweten in aanpak verwijdering asbestdaken

De meeste grote gemeenten hebben geen idee waar in hun regio asbestdaken liggen, laat staan of die een gevaar voor de volksgezondheid vormen. Dat blijkt uit een enquête die Kassa heeft gedaan onder de 50 grootste gemeenten in Nederland. Van de 39 grootste gemeenten die reageerden hebben slechts 8 de asbestdaken op woningen in kaart.

Televisieprogramma Kassa besteedde zaterdag 4 februari aandacht aan de problemen waar vele duizenden eigenaren van woningen tegenaan lopen nu zij binnen 7 jaar de asbestdaken van hun woning verwijderd moeten hebben.
Circa een half miljoen huishoudens heeft zo’n dak. Die daken beginnen na vijftien à twintig jaar te verweren. Daarom moeten ze voor 2024 allemaal gesaneerd en vervangen zijn, want dan zijn de jongste daken circa 30 jaar. Maar de oudste is al een halve eeuw.

Bewoners hebben geen geld
In de uitzending kwamen de bewoners aan het woord. En zij maken zich grote zorgen. Voor velen is het financieel niet op te brengen, nu niet en ook niet over 7 jaar; het geld hebben ze gewoonweg niet. Niet op de bank maar ook al zouden ze het willen lenen, ook dat zal voor een groot aantal bewoners niet gaan. En huiseigenaren die het wel kunnen betalen kunnen de sanering vaak niet laten uitvoeren omdat ze onderdeel zijn van een rijtjeswoning. Of er is sprake van gemengd koop en huur zijn en zal ook de corporatie moeten meewerken.

Gemeenten onwetend
In de uitzending van Kassa werd ook duidelijk dat gemeenten het laten afweten en maar weinig kunnen doen voor hun bewoners. Uit een enquête van Kassa onder de vijftig grootste gemeenten komt eenzelfde beeld naar voren. Het blijkt dat slechts een handvol gemeenten ervan op de hoogte is waar de grootste risicowijken liggen.

Dit tot groot ongenoegen van de Contactgroep Eigenaren Asbestwoningen (CEAW). Meer informatie over deze belangroep kunt u vinden op de website www.asbestwoning.nl.

De uitzending van Kassa kun u hier terugkijken.

maandag 6 februari 2017  |  1 reactiespermalink

Reacties

Nederland was al decennia lang opeenvolgend (!) bekend met de fysieke asbestslachtoffers. Dát risico was ook al in 1938 voorgelegd. Ook daarna is dat op verschillende manieren onder de aandacht gebracht. Maar 'wat-je-niet-ziet-is-er-niet' is lang het credo geweest terwijl er wél asbestdoden vielen. Nu de gezondheidsrisico's mét in het verlengde daarvan ook de daarbij (helaas voor velen) parallel lopende financiële risico's in de schoot worden gelegd van Gemeenten én ook de particulieren lijkt opeens half Nederland 'Asbestslachtoffer' te zijn. Toch is WEER het eerste dat pijn doet niet het long/borst/hart- of buikvlies maar ...dé bankrekening. Ik breng even in herinnering dat destijds asbest als 'wondermiddel' werd beoordeeld en nú als molensteen om de nek van velen hangt en ook zó wordt beoordeeld. Nog steeds is de (be)dreiging van asbestvezels niet anders, maar wel duidelijker geworden én op grote schaal aanwezig. Niets doen en/of niets kunnen (..willen) bekostigen levert geen oplossing maar biedt de gezondheidsbedreiging die ónzichtbaar maar wel aanwezig is alle kans om door te gaan. Is DAT wél gewenst ? Ik heb de oplossing niet, ik heb daarentegen ook geen asbesthoudend dak. Maar m'n omgeving of waar ik langs fiets of loop heeft dat (te vaak) nóg steeds wél. Moet ik mijn loop- of fietsroute's gaan aanpassen? (Dat wordt flink omlopen..)

reactie door Jan van Zelm  |  vrijdag 17 februari 2017 @ 14:18 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode