LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Vooraf goede afspraken maken over onvoorzien asbest

Vooraf goede afspraken maken over onvoorzien asbest

[uit vakblad Asbestmagazine uitgave 1 dec. 2016] 
Bij asbestvraagstukken is de aanwezigheid van onvoorzien asbest reden voor opdrachtgevers om te twijfelen aan de opdrachtnemers. Er ontstaat discussie: ‘want alles kon toch worden geïnventariseerd’ en ‘waarom rekent de aannemer/saneerder veel meer voor het verwijderen van het onvoorziene asbest?’


Dit is natuurlijk ongewenst en onnodig. In dit artikel (Asbestmagazine uitgave 1 december 2016) wordt ingegaan op de aanwezigheid van onvoorzien asbest en de mogelijkheden die er zijn om bij de plan- en prijsvorming en contractering afspraken te maken over het verrekenen hiervan.

Onvoorzien asbest kenmerkt zich veelal door extra (niet gebudgetteerde) kosten, extra doorlooptijd etcetera. Bovendien wordt onvoorzien asbest vaak aangetroffen op een onverwacht en ongelegen moment in het bouwproces. En dat terwijl er sprake is van een kort tijdspad, opvolgende werkzaamheden die al zijn gepland en zo zijn er nog tal van andere redenen te noemen die maken dat onvoorzien asbest een zeer verstorende en kostenverhogende factor zal zijn.
In sommige gevallen was de aanwezigheid ervan te verwachten maar meestal doet het zich toch onverwachts voor. Het hangt helemaal af van de situatie en omstandigheden. En achteraf is (in veel gevallen) de oorzaak waardoor het onvoorziene asbest is gemist wel te herleiden en te beredeneren waarom het is gebeurd.

Onvoorzien asbest
Onvoorzien asbest kan worden gedefinieerd als afwijkingen in aard en/of omvang van asbesthoudende toepassingen die tijdens de werkzaamheden in en/of aan het gebouw worden vastgesteld en waarvan de aanwezigheid, dan wel de hoeveelheid van het aangetroffen asbest afwijkt (meer of minder) ten opzichte van het bepaalde in het asbestinventarisatierapport. Onvoorzien asbest mag niet worden gesaneerd indien dit niet is opgenomen in een asbestinventarisatierapport.

‘Sowiesokosten’ en faalkosten
De kosten als gevolg van onvoorzien asbest worden door betrokkenen veelal geheel als faalkosten bestempeld. Maar dat is niet juist. Want als bij aanvang van een vraagstuk de totale aard en omvang van asbest bekend zou zijn, dus uitgaande van de ideale situatie zonder dat er sprake is van onvoorzien asbest, dan weet je bij aanvang dus ook de gemaakte kosten bij oplevering.
In geval van onvoorzien asbest kun je stellen dat de 'sowiesokosten' voor het verwijderen voor rekening van de opdrachtgever zijn. Immers als het onvoorziene asbest in beginsel bekend was dan had hij deze kosten ook gehad. De faalkosten, oftewel de schade als gevolg van onvoorzien asbest, zijn dan 'meerkosten' die betaald moeten worden omdat het pas achteraf bekend is geworden. Onder faalkosten bij asbest wordt verstaan de extra kosten bovenop de sowiesokosten als gevolg van onvoorzien asbest. De faalkosten tonen dus het negatieve verschil tussen de sowiesokosten en de bestede kosten bij einde werk.

(zie Asbestmagazine uitgave 1 december 2016 waarin 3 pagina's over dit belangrijke onderwerp)


Samenvattend, wat zijn de gevolgen als er onvoorzien asbest wordt gevonden en wat is de grondslag voor wijze van verrekening? Dus ondubbelzinnige basisafspraken voor het geval dat. Dit vraagt om een transparante wijze van prijsvorming, een ondubbelzinnig contract en niet in de laatste plaats om vertrouwen.

Zorgvuldig contractmanagement
De uitvoering van een asbestvraagstuk waarbij er een kans is op onvoorzien asbest vraagt vervolgens om zorgvuldig en gedisciplineerd contractmanagement. Ook in the heat of the moment. Want juist in geval van het ontdekken van onvoorzien asbest, de impact op de planning vanwege andere contractafspraken etcetera, gaat het om zorgvuldigheid vanuit het contract maar gaat het ook om vertrouwen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer en ook daar wederzijds naar handelen.
Een veel voorkomende en logische contractvoorwaarde kan bijvoorbeeld zijn dat al het meerwerk vooraf moet worden goedgekeurd. Dit is ook redelijk en werkbaar. Totdat de druk toeneemt en de opdrachtgever zelf mondeling en per mail laat weten dat het werk uitgevoerd moet worden en dat "het met de kosten wel goed komt". Als je netjes het contract zou volgen dan is geduld een schone zaak en moet je dan eerst het proces doorlopen totdat er een prijsopgave, goedkeuring en schriftelijke opdracht ligt? Als het onvoorziene asbest los staat van de hoofdopdracht dan kan dat eenvoudiger zijn, maar wat nu als dat net anders is?

Constructieve oplossing
In plaats van elkaar proberen in een hoek te duwen en klem te zetten, zou je ook voor een meer constructieve oplossing kunnen kiezen. Door normaal beloond te (willen) worden voor de geleverde prestatie blijft iedereen meewerken en meedenken aan het resultaat. Dus vooruit denken in het belang van opvolgende (contract)afspraken en werkzaamheden, de onderhavige situatie niet uit het oog verliezen en op reële en transparante wijze met elkaar omgaan. Maar dan wel zorgvuldig en ondubbelzinnig en ook daar naar handelen. En dat geldt voor beide partijen!


Op 29 november valt de nieuwste editie van het vakblad Asbestmagazine bij u op de deurmat.

De nieuwste uitgave van het vakblad Asbestmagazine staat weer vol met need to know informatie. Onderwerpen die interessant zijn voor degenen die in de sector werkzaam zijn en voor de grote groep van professionals die tijdens de uitvoering van hun functie ook te maken kan krijgen met asbest. Vooral voor die laatste groep is het zaak dat ze goed zijn geïnformeerd over asbestgerelateerde onderwerpen want een verkeerde inschatting kan grote (financiële) gevolgen hebben. 

Asbestmagazine wordt sinds 2009 gemaakt door een zelfstandige uitgeverij (Contentis Uitgeverij), is volledig onafhankelijk en niet gebonden aan een ander bedrijf of bedrijven die adverteren in ons blad of op onze website.

€ 39,- kost een jaarabonnement op het vakblad Asbestmagazine.
U krijgt 4x per jaar het magazine per post toegestuurd en u heeft toegang tot www.asbestmagazine.nl.

Via deze link kunt u zich aanmelden voor een abonnement: abonnement vakblad Asbestmagazine


donderdag 24 november 2016  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode