LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Het dak gaat eraf! Wat gebeurt er indien een asbestdak er na 2024 niet af is gehaald?  

Het dak gaat eraf! Wat gebeurt er indien een asbestdak er na 2024 niet af is gehaald?  

Het is bekend dat in 2024 het verbod op asbest in daken van kracht worden. Indien we onderweg in de auto of in de trein een beetje om ons heen kijken, kunnen we zien dat er nog heel wat zal moeten gebeuren om te bewerkstelligen dat er daadwerkelijk geen asbesthoudende daken meer zullen zijn. Er zal een prestatie van formaat moeten worden geleverd.

De verantwoordelijkheid voor de naleving van het asbestdakenverbod ligt bij de eigenaar van de opstal. De bestuursrechtelijke handhaving ervan zal - enkele uitzonderingen daargelaten - doorgaans komen te liggen bij de gemeente waar de betreffende opstal is gelegen.


“Via het bestuursrechtelijke sanctiemiddel van de last onder dwangsom kan de eigenaar worden gedwongen om tot sanering van het dak over te gaan.”


Daarbij staat het reguliere sanctie-arsenaal uit de Algemene wet bestuursrecht ter beschikking. De gedachte is dat via het bestuursrechtelijke sanctiemiddel van de last onder dwangsom de eigenaar kan worden gedwongen om tot sanering van het dak over te gaan. Indien dat geen effect sorteert, kan de last onder bestuursdwang worden opgelegd, waarbij het bevoegde gezag uiteindelijk zelf tot verwijdering van het asbestdak kan overgaan, op kosten van de overtreder (in dit geval de eigenaar).

Dat klinkt robuust en het zal in veel gevallen ook een effectief middel kunnen zijn, maar het is de vraag hoe voortvarend het bevoegde gezag van deze bevoegdheden gebruik zal maken in die gevallen waarin het niet saneren van het dak alles heeft te maken met financieel onvermogen van de eigenaar en succesvol verhaal van de door het bevoegd gezag gemaakte kosten (daardoor) erg onzeker is.

Dan doemen interessante juridische vragen op
Een van de punten die in de praktijk met name voor de particuliere sector speelt, is dat het als gewenst wordt gezien dat de handen ineen worden geslagen, bijvoorbeeld indien in een huizenblok meerdere of alle daken dienen te worden gesaneerd. Dan verdient één gecoördineerde sanering uit oogpunt van efficiëntie en veiligheid de voorkeur, maar ook uit oogpunt van kostenbeheersing en kostenspreiding. Voorwaarde daarbij is natuurlijk wel dat de neuzen van alle huiseigenaren in het blok dezelfde kant op staan.
En dan doemen toch wel interessante juridische vragen op. Kan een eigenaar in zo'n blok bijvoorbeeld worden gedwongen om mee te doen met een (wenselijk gevonden) gecombineerde sanering? En door wie dan en op welke juridische grond(en) zou dat dan moeten? Of kan de eigenaar met een beroep op zijn eigendomsrecht zeggen dat hij niet meedoet, bijvoorbeeld omdat hij pas later wil saneren (omdat er nu geen geld is) of om welke reden dan ook.

Het antwoord op dit soort vragen hangt af van verschillende factoren (is er bijvoorbeeld sprake van gemeenschappelijk eigendom) en zal ook altijd niet eenvoudig en eenduidig zijn; de praktijk zal dat uiteindelijk wel (moeten) gaan uitwijzen.

(lees het gehele artikel van advocaat dr.mr. L.E.M. (Leo) Hendriks in het vakblad Asbestmagazine)

Asbestmagazine is sinds 2009 hét onafhankelijk kennisplatform over asbest. Het bestaat uit het vakblad Asbestmagazine dat per post wordt toegestuurd, en de website www.asbestmagazine.nl. Deze producten worden gemaakt door de zelfstandige uitgeverij Contentis Uitgeverij. Wij zijn volledig onafhankelijk: wij zijn niet gebonden aan een ander bedrijf of aan adverteerders in ons blad of op onze website.

 


De nieuwste uitgave van het vakblad Asbestmagazine staat weer vol met need to know informatie. Onderwerpen die interessant zijn voor degenen die in de sector werkzaam zijn en voor de grote groep van professionals die tijdens de uitvoering van hun functie ook te maken kan krijgen met asbest. Vooral voor die laatste groep is het zaak dat ze goed zijn geïnformeerd over asbestgerelateerde onderwerpen want een verkeerde inschatting kan grote (financiële) gevolgen hebben. 

€ 39,- kost een jaarabonnement op het vakblad Asbestmagazine.
U krijgt 4x per jaar het magazine per post toegestuurd en u heeft toegang tot www.asbestmagazine.nl.

Via deze link kunt u zich aanmelden voor een abonnement: abonnement vakblad Asbestmagazine


 

 

 

 

 

 

donderdag 4 augustus 2016  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode