LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

In compliance komen én blijven

In compliance komen én blijven

Een organisatie die volgens alle vereisten werkt is 'in compliance'. Dat is in de praktijk minder eenvoudig te realiseren dan het klinkt. Ten aanzien van asbest zien we regelmatig pas een begin van de intentie om te voldoen aan wet- en regelgeving.

Compliancemanagement is de interne beheersing en/of het beheersingssysteem dat een organisatie onder eigen verantwoordelijkheid opzet, om aan te tonen dat zij in overeenstemming met vigerende wet- en regelgeving en overige verplichtingen werkt.
Omdat veel organisaties zoekende zijn naar de invulling van compliance, is ISO 19600 ontwikkeld. Deze ISO-norm dient als mondiaal geaccepteerd referentiekader voor compliancemanagement en is bedoeld om organisaties te helpen hun bestaande aanpak te verdiepen en te verbreden. 

Integrale aanpak asbestprobleem
Ook de wereld waarin we leven vereist dat het in compliance zijn, aantoonbaar is. Op het gebied van bijvoorbeeld milieu, veiligheid en productkwaliteit lezen we met enige regelmaat voorbeelden van bedrijven die hun zaken niet op orde hebben. De negatieve publiciteit die dit geeft én het strengere handhavingsregime dat zo'n organisatie vervolgens wordt opgelegd, maken dat meer en meer directies 'garanties' van hun afdeling Kwaliteit, Arbo en Milieu willen zien dat voldaan wordt aan wet- en regelgeving. De aanwezigheid van asbest in bijvoorbeeld gebouwen, werkomgevingen, productie-installaties en soms zelfs in 'grondstoffen' (denk aan afvalverwerkers) grijpt in op het hele bedrijf. Het heeft effect op kwaliteit-, arbo- en milieuaspecten, zowel operationeel, als bij onderhoud, bij bezoekende derden en soms op productkwaliteit.

Het is dan ook opmerkelijk dat asbestproblematiek vaak incidentgedreven wordt aangepakt. Een integrale aanpak, van bijvoorbeeld compliancemanagement, kan het risico op incidenten en alle daarmee samenhangende gevolgen, voorkomen of tenminste minimaliseren.

 


Werkt uw organisatie in overeenstemming met de wet- en regelgeving?

Lees het gehele artikel in de de nieuwste uitgave van Asbestmagazine die verschijnt op 31 maart aanstaande.

Schrijf u in voor een abonnement op Asbestmagazine - slechts € 39,- per jaar (ex. btw)

Dat regelt u eenvoudig door ons een mail te sturen: abonnement@asbestmagazine.nl

met daarin de vermelding:

'Ja, ik wil een jaarabonnement op Asbestmagazine voor € 39,- per jaar'

 Naam:
 Organisatie:
 Functie:
 Postadres:
 Postcode / plaatsnaam:
 Factuuradres:
 Postcode / plaatsnaam:
 E-mailadres:


 

donderdag 24 maart 2016  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode