LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Hoe gevaarlijk is asbest nu eigenlijk?

Hoe gevaarlijk is asbest nu eigenlijk?

Op het eerste gezicht een makkelijk te beantwoorden vraag, want van asbest kun je inderdaad kanker krijgen en daarmee is het levensgevaarlijk. Maar bij dit antwoord zijn nog wel enkele kanttekeningen te maken. Zo zijn er veel mensen die contact hebben gehad met asbest en asbestvezels hebben ingeademd en zijn daar niet ziek van geworden. Hoe zit dat nu? We vroegen het aan Sjaak Burgers Longarts bij het Antoni van Leeuwenhoek.

Eén vezel asbest kan al kanker veroorzaken’
Dit is de populaire vertaling van wetenschappelijk onderzoek dat de relatie bestudeerde tussen de mate van asbestcontact en het risico op het krijgen van kanker. Des te groter het asbestcontact, des te groter het risico. Dat is momenteel aangetoond voor zowel asbestkanker als longkanker, dus van tumoren van het borstvlies en van de longen. Er blijkt geen 'veilige' ondergrens te zijn van de mate van asbestcontact. Vandaar bovengenoemde stelling.

Grote impact op het leven
Waarom zijn we zo streng op asbest in Nederland, als de risico's bij de doorsnee blootstelling in ons land maar zo laag zijn? Dat heeft alles te maken met het feit dat de aandoeningen die door asbest veroorzaakt worden een zeer grote impact op het leven hebben. Ieder risico daarop dat vermeden kan worden, dient vermeden te worden. De meest voorkomende asbestgerelateerde aandoeningen zijn de reeds genoemde asbest- en longkanker. Daarnaast kan asbestose (verlittekening van de long) ontstaan en krijgen sommige mensen goedaardige afwijkingen van het borstvlies, de zogenaamde plaques. Asbestose en plaques ontstaan trouwens vooral bij mensen die een hoge asbestblootstelling hebben gehad.

 


Wilt u het gehele interview met Sjaak Burgers lezen?

Volgende week verschijnt de nieuwe editie van Asbestmagazine, het onafhankelijke vakblad over asbestgerelateerde zaken. In deze editie een uitgebreid interview met Sjaak Burgers.

Schrijf u in voor een abonnement op Asbestmagazine - slechts € 39,- per jaar (ex. btw)

Dat regelt u eenvoudig door ons een mail te sturen: abonnement@asbestmagazine.nl

met daarin de vermelding:

'Ja, ik wil een jaarabonnement op Asbestmagazine voor € 39,- per jaar'

 Naam:
 Organisatie:
 Functie:
 Postadres:
 Postcode / plaatsnaam:
 Factuuradres:
 Postcode / plaatsnaam:
 E-mailadres:


 

woensdag 23 maart 2016  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode