LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Bewoners Wateringen geschokt na asbestrapport

Bewoners Wateringen geschokt na asbestrapport

Volgens een vertrouwelijk rapport lopen omwonenden van de enorme asbestbrand die vorig jaar in Wateringen woedde, nog steeds een ‘potentieel dodelijk gezondheidsrisico’. Uit het rapport blijkt ondermeer dat het opruimen van de in de omgeving vrijgekomen asbestdeeltjes in onvoldoende mate is gebeurd.

Het comité Brand Wateringen is, na een van de grootste asbestbranden die vorig jaar woedde in een verf- en behangloods in Wateringen, al maanden met de gemeente bezig om openheid van zaken te krijgen omtrent de afwikkeling van de brand. Op 24 september heeft het comité zelfs een klacht neergelegd bij de Nationale Ombudsman om de gemeente Westland te dwingen tot een onafhankelijk onderzoek naar de gevolgen van de brand.

Ernstige mate verwijtbaar
Eindelijk is er nu een onafhankelijk rapport, weliswaar nog vertrouwelijk maar vanmorgen wist de Telegraaf te melden dat zij al de hand heeft weten te leggen op dit rapport. De krant schrijft dat aansprakelijkheidsjurist Yvonne Waterman (bureau Waterman Legal Consultancy)  in opdracht van de provincie onderzoek heeft gedaan naar de brand. De bewoners hadden de provincie Zuid-Holland om het onderzoek gevraagd. In het rapport staat dat het gebied rond de loods twee keer is vrijgegeven, maar dat het nog steeds niet veilig was: ‘de gemeente heeft in ernstige mate verwijtbaar gehandeld, heeft haar publieke taak verwaarloosd en riskeert daarbij onnodig de levens van haar inwoners’.

Gevaar nog niet geweken
Het rapport meldt dat het gevaar nog steeds niet is geweken. Bewoners zouden nog voortdurend asbest van de straat hun woningen en auto's inlopen, waait de wind het asbest vanaf de straat naar binnen en wordt asbest op straat verpulverd door voorbijrijdende auto's.

Vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal kwam een woordvoerder van het comité Brand Wateringen aan het woord en deze liet weten juridische stappen te overwegen tegen de gemeente.

Zie ook eerderer berichten van Asbestmagazine:

Asbestbrand Wateringen: twee maand later is schoonmaak nog niet afgerond

 

 

woensdag 6 januari 2016  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode