LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Met asbest besmette kleding na wassen vrijwel schoon

Met asbest besmette kleding na wassen vrijwel schoon

GGD Drenthe heeft onderzoek gedaan naar het effect van wassen van kleding besmet met asbest. Het onderzoek geeft sterke aanwijzingen dat zwaar besmette kleding na het wassen veilig te dragen is.

Het onderzoek is gedaan in samenwerking met de Academische Werkplaats Milieu en Gezondheid, TNO, gemeente Emmen, Erasmus Universiteit Rotterdam, Belas Asbestverwijderingen en acht woningcorporaties in het noorden. Na wassen komen 99% minder asbestvezels vrij.

Het onderzoek
Voor het onderzoek is een machine ontwikkeld om kleding intensief te bewegen en de asbestvezels die dan vrijkomen te meten. In een afgeschermde ruimte is kleding van katoen en wol/acryl verontreinigd met bruin asbest (amosiet). De kledingstukken zijn daarna ieder apart veilig verpakt.

Het aantal kledingstukken is gesplitst, de ene helft is wel gewassen en de andere niet. Voor het wassen is een gewone wasmachine gebruikt met gewone zeep en een standaard wasprogramma.

Vervolgens is in de machine gemeten hoeveel vezels er vrijkomen bij het intensief bewegen en kloppen van de kleding. Dit is gedaan bij ongewassen en bij gewassen kleding. Door het vergelijken van de vrijgekomen asbestvezels is de effectiviteit van het wassen te meten.

Waarom dit onderzoek?
Voorwerpen met vochtbestendige, gladde oppervlakken zijn goed van asbestvezels te reinigen en kunnen terug naar de eigenaar. Dit geldt nog niet voor kleding en andere textiele voorwerpen waar de asbestvezels in het weefsel kunnen dringen. Vaak wordt daarom al het textiel in een woning luchtdicht ingepakt en weggegooid na het constateren van losse asbestvezels in een woning. Dit gebeurt op advies van bedrijven die gecertificeerd zijn om asbest te onderzoeken of te saneren. Vervanging van alle textiel is kostbaar en bezittingen kunnen voor bewoners bovendien een emotionele waarde hebben. Het liefst willen mensen hun eigendommen gereinigd terug. 

Vervolgonderzoek nodig
De resultaten wijzen erop dat met asbest besmette kleding na een wasbeurt veilig te dragen is. Om deze resultaten te bevestigen moet een vervolgonderzoek gedaan worden waarbij de kleding in gewoon gebruik getest wordt. Denk hierbij aan- en uittrekken en dragen van de kleding.

Onderzoeksrapport
Het onderzoeksrapport over het effect van wassen op met asbest besmette kleding is hier te lezen:
Het onderzoeksrapport over het effect van wassen op met asbest besmette kleding is hier te lezen.

Video van kleding in de machine
De techniek om de kleding te bewegen in de machine, is te zien op deze beelden:
De techniek om de kleding te bewegen in de machine, is te zien op deze beelden.


Bron:
www.ggddrenthe.nl

woensdag 2 december 2015  |  1 reactiespermalink

Reacties

Ik heb zo mijn vragen na het lezen van het onderzoeksrapport. Er worden moedwillig amosietplaten gebroken omdat de platen niet heel af te voeren zijn? Dit heeft toch niks te maken met het onderzoek. Asbest mag toch door saneerders nooit gebroken worden? Dat is toch iets anders dan bij een Sc1 548 validatie waar het juist moet (worst-case). En hoe zit het met de wateroplosbare zakken wat worden gebruikt? Hoort hier niet eerst een onderzoek na gedaan te worden of het toepassen en decontamineren van wateroplosbare zakken geen gevaar kan veroorzaken? Ik dacht dat er voor het verpakken gebruik gemaakt moest worden van PE-folie. En dan wil ik het nog niet hebben over het percentage 99% wat omschreven staat. We moeten toch gaan voor 100% veiligheid. Ieder slachtoffer wat te maken krijgt met een aan asbest gerelateerde ziekte is er 1 te veel. Ik heb zo mijn twijfels over dit onderzoek en maak mij zorgen. Waarom niet gewoon weggooien die met asbest verontreinigde troep? De GGD moet beter weten. vr.gr. Dennis

reactie door Dennis Smeets  |  woensdag 16 maart 2016 @ 14:02 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode