LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Inspectie SZW: meer aandacht voor asbestrisico’s in afvalsector

Inspectie SZW: meer aandacht voor asbestrisico’s in afvalsector

De Inspectie SZW heeft sectorbreed in de afvalbranche inspecties uitgevoerd. De inspecties waren gericht op veiligheid, fysieke belasting en gevaarlijke stoffen waaronder de kanker­verwekkende stoffen respirabel kwarts, houtstof en asbest.

Voor het onderzoek zijn in de afvalbranche 433 bedrijven bezocht. Bij 256 bedrijven (59%) zijn één of meer overtredingen aangetroffen. In totaal zijn 758 overtredingen geconstateerd. Het meest toegepast zijn de handhavingsinstrumenten waarschuwing en eis. Deze instrumenten worden gehanteerd bij overtredingen waarbij geen sprake is van ernstig gevaar voor personen.

Werkvloercultuur van gewenning
Bij inzamelingsbedrijven als milieustraten en afvalbreng-depots vindt blootstelling aan asbest plaats als asbest onverpakt geaccepteerd wordt of bij de handling ervan.
Naast blootstelling aan gevaarlijke stoffen zijn ook machineveiligheid en veiligheid op de arbeidsplaats veel voorkomende risico’s in de afvalsector. Bij meer dan de helft blijken deze risico’s oorzaak te zijn van de ernstige (meldingplichtige) ongevallen in deze sector.
Een belangrijke rol hierbij spelen het veiligheidsbewustzijn als het normaal ervaren en accepteren van gevaarlijke situaties en/of werkprocessen en een werkvloercultuur van gewenning - “ik merk er niets van” en “mij overkomt het niet”.

Vies en stoffig
Door het nemen van technische en organisatorische beheersmaatregelen is de blootstelling aan gevaarlijke stoffen drastisch terug te brengen. In de praktijk bleek dat 70% van de overtredingen ten aanzien van gevaarlijke stoffen op het ontbreken van beheersmaatregelen betrekking had. Het gebruik van niet adequate arbeidsmiddelen, gezien de huidige stand van de techniek, is hier hoofdzakelijk debet aan. Men werkt nog veel met verouderd materieel met achterstallig onderhoud, waardoor de aangebrachte voorzieningen voor stofafzuiging en luchtverversing onvoldoende werken. Inspecteurs troffen bedrijfshallen aan waar “alles wat je aanraakte vies en stoffig was”. 10% van de overtredingen had betrekking op asbest. 20% betrof overtredingen op het niet gebruiken van persoonlijke beschermingsmiddelen en het ontbreken van voorlichting en toezicht daarop.

Onderschatting stofrisico
Het stofrisico wordt bij het bewerken en recyclen van afval nog steeds onderschat. Onvoldoende beheersmaatregelen op het voorkomen en verminderen van de blootstelling aan stof, DME en asbest zijn illustratief hiervoor. Het niet dragen van de persoonlijke adembeschermingsmiddelen door werknemers vindt mogelijk zijn oorzaak doordat de blootgestelde op korte termijn weinig van de schadelijke gevolgen merkt. Ook hiervoor geldt dat goede voorlichting, onderricht en toezicht essentieel is. De werkgever moet zijn werknemers voorlichten over de gevaren en toezicht uitvoeren dat beschermingsmiddelen worden gedragen. Ondanks dat het onderwerp fysieke belasting een klein percentage (5%) bedraagt van de geconstateerde overtredingen blijft dit een belangrijk aandachtspunt.

Bewustwording
Veiligheidsbewustzijn speelt een belangrijke rol. Aandacht besteden aan bewustwording bij de werknemers omtrent gedrag en de risico’s die ontstaan bij het werken in onveilige situaties is in deze sector noodzakelijk om de veiligheid op de werkvloer op een hoger plan te krijgen. De rol van goede voorlichting, onderricht en toezicht als verantwoordelijkheid van de werkgever is hierbij essentieel.

Brancheorganisaties, werkgevers- en werknemers­organisaties in de afvalbranche zullen nog de nodige acties moeten verrichten om werkgevers te bewegen tot het nemen van beheersmaatregelen ten aanzien van blootstelling aan gevaarlijke stoffen en veiligheid.

woensdag 11 november 2015  |  1 reactiespermalink

Reacties

Vaak genoeg verteld.. Minder vaak in praktijk gebracht?! Veiligheid/Gezondheidsinfo geven én opnemen, Toezicht en Handhaving uitvoeren én registreren, Zorgplicht dragen én scherp houden. ALLES naar de meest recente kennis en regelgeving. Een idee is (..wellicht niet nieuw) dat iedereen die maar enigzins op de hoogte MOET zijn van de risico's en hoe ermee om te gaan tekent voor het deelgenomen hebben aan instructie-en trainingssessies, net zoals bezoekers bij (bijvb.) grotere chemie-bedrijven waar het verplicht bekijken van veiligheidsinstructies ook geregistreerd wordt. Dit in de trant van "Je bent ingelicht en dus op de hoogte gebracht". Op deze manier kán ook de bewustwording scherp gehouden worden. Ik weet wel dat grotere chemie-concerns dit financieel beter kúnnen opzetten maar de kosten achteraf voor ook de kleinere met asbest werkende bedrijven 'zijn ook niet voor de poes'. Wat HARD maar wel doeltreffend kunnen filmpjes/foto's van op sterven liggende asbestpatiënten zijn.. Deze bestaan uiteraard. Maar kan Nederland dit moreel aan?

reactie door Jan van Zelm  |  zaterdag 21 november 2015 @ 15:52 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode