LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Prinsjesdag: 1 januari 2016 extra subsidieregeling op verwijderen asbestdaken

Prinsjesdag: 1 januari 2016 extra subsidieregeling op verwijderen asbestdaken

Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden. Om asbestdaken te verwijderen komt per 1 januari 2016 een subsidieregeling. Hiervoor is € 75 miljoen beschikbaar.

Dit voornemen is opgenomen in de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Milieu voor 2016. Het gaat om voorgenomen beleid. Dat betekent dat de Eerste en Tweede Kamer de plannen van het kabinet nog moeten goedkeuren.

Het verbod beschermt mens en milieu tegen de gevaren van blootstelling aan asbest. Het verbod op asbestdaken gaat per 2024 in. Om de sanering tijdig op gang te brengen wordt dit verbod begeleid door een subsidieregeling die in 2016 in zal gaan. Hiermee moet worden voorkomen dat er rond 2023 een capaciteitsprobleem ontstaat bij de inventarisatie- en verwijderingbedrijven en dat er een handhavingprobleem ontstaat in 2024. In Nederland vormen asbestdaken de belangrijkste bron van verspreiding van asbestvezels in de leefomgeving.

Ter ondersteuning van het verbod per 2024 op asbestcementdaken is vanaf 2016 een subsidieregeling van kracht op basis waarvan de maatschappelijke kosten die de verwijdering van asbestdaken met zich meebrengt worden verlaagd. Deze regeling is bedoeld om de verwijdering van de asbestdaken in de eerste jaren te stimuleren, zodat de uitvoering over de volledige beschikbare periode zal plaats vinden en het risico wordt verkleind dat eind 2023 niet alle asbestdaken zijn verwijderd. Voor deze regeling en de uitvoering daarvan is € 75 miljoen beschikbaar en in het startjaar 2016 in totaal € 10 miljoen.

Het verbod moet gezondheidsproblemen door asbest voorkomen. Oude daken kunnen door de jaren heen zijn aangetast door weer en wind. Daardoor kunnen asbestvezels vrijkomen. En die vormen een gevaar voor de volksgezondheid. In 2024 is het 30 jaar geleden dat bouwbedrijven geen asbest meer mochten gebruiken.

 

 

donderdag 17 september 2015  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode