LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Inspecties bij de brandweer, betere naleving asbestprocedures

Inspecties bij de brandweer, betere naleving asbestprocedures

De Inspectie SZW inspecteerde van november 2014 tot en met februari 2015 bij 19 van de 25 veiligheidsregio’s het onderdeel brandweer.

Net als in de periode 2010-2011 keek de inspectie SZW of een aantal belangrijke risico’s, zoals bijvoorbeeld hittestuwing en het reinigen van kleding, geregeld zijn en opgenomen in de Risicoinventarisatie en -evaluatie (RI&E). Ook is de aanpak van agressie beoordeeld.

Opnieuw treft de Inspectie SZW veel overtredingen aan bij de brandweer
Na de regionalisering van de brandweer komt de integrale aanpak van de arbeidsomstandigheden langzaam op gang. Enerzijds zien de inspecteurs verbeteringen ten opzichte van vorige projecten, anderzijds constateert de Inspectie SZW bij alle 19 bezochte veiligheidsregio’s ook overtredingen. Zo ontbreekt er bij alle veiligheidsregio’s een actuele RI&E die is aangepast aan de nieuwe organisatie. In 2007 en 2011 was respectievelijk 90% en 72% van de toenmalige gemeentelijke brandweren in overtreding. De Inspectie SZW vindt het zorgelijk dat er voor belangrijke risico’s geen actuele en volledige RI&E is. Vooral omdat er grote verschillen in risicobeheersing zijn door de “eigen” aanpak van de brandweerposten en veiligheidsregio’s.

Aanbevelingen
De Inspectie SZW pleit ervoor dat de veiligheidsregio’s snel meer aandacht besteden aan de inventarisatie en evaluatie van de belangrijkste risico’s en dat ze het arbobeleid beter borgen in hun organisaties. Ook is het nodig dat er meer landelijke uniformiteit komt in de verschillende aanpakken van de risico’s en dat de brandweer leert van de incidenten.

Herinspecties
De Inspectie SZW is in overleg met Brandweer Nederland, de vakbonden en de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) over de ontwikkeling van een landelijke uniforme aanpak van de arborisico’s en zal in 2016 herinspecties uitvoeren. Veiligheidsregio’s die opnieuw dezelfde of soortgelijke overtredingen hebben krijgen dan direct een boete.

Verontreinigde kleding en inrichting kleedruimtes
Na het blussen van branden is de kleding van de brandweer vaak sterk vervuild. Er zijn uitslagen van metingen waarbij de mac-waarden aanzienlijk worden overschreden. Er ontbrak bij de meeste veiligheidsregio’s een beoordeling van de mogelijke risico’s van de verontreiniging van de huid door het lange tijd dragen van brandweerkleding na langdurige aanwezigheid in zware rook- en roetomstandigheden en andere gevaarlijke of kankerverwekkende stoffen.

Bijzondere aandacht asbest
Bijzondere aandacht is nodig als er asbest of andere kankerverwekkende stoffen vrij komen bij een brand of andere werkzaamheden. Dan is het strikt in acht nemen van de procedures noodzakelijk, zoals het grondig reinigen van kleding en beschermingsmiddelen, om verontreiniging van voertuigen en kazernes te voorkomen. De Inspectie SZW stelde bij een reguliere controle op het werken met asbest enkele eisen bij de brandweer omdat de asbestprocedures niet nageleefd werden.

Beroepsziekten
De RI&E, melding en analyse van gemelde beroepsziekten zijn nauw met elkaar verbonden. De onzorgvuldige omgang met verontreinigde kleding en met ademluchtapparatuur duidt op onvoldoende alertheid op de preventie van beroepsziekten.

Conclusie en vervolgacties
Bij alle 19 bezochte veiligheidsregio’s constateert de Inspectie SZW een of meerdere overtredingen.
De belangrijkste aandachtspunten zijn:
• Het actualiseren van de RI&E op basis van de nieuwe ontwikkelingen en evaluatie van de nieuwe protocollen en werkwijzen;
• Structurele voorlichting over (nieuwe) risicovolle werkzaamheden, agressie en emotionele belasting;
• Structurele trainingen agressie voor werknemers op basis van RI&E

 

BRON: Inspecties bij de brandweer 2015 - Inspectie SZW

Zie ook: rubriek De Monitor van NCRV

Zie ook: artikelen over dit onderwerp uit ons vakblad Asbestmagazine 

 

 

maandag 14 september 2015  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode