LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Genezing asbestkanker dichterbij

Genezing asbestkanker dichterbij

Het Erasmus MC is begonnen met de productie van een experimenteel middel tegen asbestkanker, ofwel mesothelioom.

Op de website van Het Erasmus MC werd op 8 juni het nieuws bekend gemaakt dat dit jaar negen patiënten met mesothelioom het proefmiddel ontvangen. De eerste inspuitingen zijn al toegediend, in verschillende doses.

De start van de productie van het middel is mogelijk dankzij een zogeheten GMP-vergunning die de afdeling Hematologie heeft gekregen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. In een uiterst schone labruimte, cleanroom, op de dertiende verdieping van het witte faculteitsgebouw in Rotterdam, worden cellen zodanig bewerkt dat ze de eigen afweer moeten gaan helpen bij het opruimen van de kankercellen.
Nog nergens ter wereld is genezing van asbestkanker mogelijk. Zo’n vijf- tot zevenhonderd Nederlanders krijgen jaarlijks de diagnose van deze levensbedreigende longziekte. De meeste patiënten sterven binnen maanden, al zijn er uitzonderingen die jarenlang leven.

Prestatie
Het binnenhalen van de GMP-vergunning voor celtherapieproducten is een prestatie, zegt immunoloog dr. Eric Braakman. Het Erasmus MC is langs de meetlat van de farmaceutische industrie gelegd. “De eisen die gelden, zijn erg zwaar.” De afdelingen Hematologie, Apotheek en Longziekten hebben samengewerkt om het certificaat te verkrijgen.

Onderzoeksteam
Het onderzoeksteam van het Erasmus MC dat het immuunsysteem helpt bij de aanpak van de kankercellen, staat onder leiding van longarts-oncoloog prof. Joachim Aerts.

dinsdag 9 juni 2015  |  1 reactiespermalink

Reacties

Is deze proef m.b.t. het maligne mesothelioom nu alleen op de longvariant van toepassing of ook, dan wel in een later stadium, op de buikvlieskanker-variant maar wellicht ook op het vlies van het hartzakje ? MMP - Maligne Mesothelioom v.d. Pleura - kómt weliswaar het meest voor bij het longvlies (..althans, wordt als zodanig eerder gediagnosticeerd..), dan zou de ongeveer 10% van de mesothelioompatiënten met de buikvliesvariant buiten de proef blijven of wordt dit op korte termijn verwacht tevens bij wijze van proef onderzocht met het proefmiddel of variant ervan ? Erasmus... Vooral "Geen woorden maar daden". Veel succes voor hen maar uiteraard de asbestslachtoffers van nú en die van de toekomst.

reactie door Jan van Zelm  |  woensdag 10 juni 2015 @ 16:54 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode