LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

European Asbestos Forum 2015: internationaal verzamelpunt 'need to know'-informatie

European Asbestos Forum 2015: internationaal verzamelpunt 'need to know'-informatie

Het allereerste European Asbestos Forum 2015 vond afgelopen woesndag 27 mei plaats in Amsterdam. Het beoogde doel was om professionele netwerken te verbeteren en het bevorderen van de uitwisseling van kennis: 'sharing knowledge'. Met het uiteindelijke doel om alle stakeholders in de asbestsector meer te laten samenwerken zodat het asbestprobleem nog beter wordt aangepakt en dat we oog hebben voor de asbestrampen die aan het ontstaan zijn in de minder ontwikkelde economieën.

Het hoogtepunt van de ochtendsessie was een zeer krachtige toespraak van Dr. Richard Lemen, US Assistant Surgeon General. Dr. Richard Lemen bestreed uitvoerig de claims die worden gedaan door de asbestproducerende industrie dat chrysotiel-asbest niet gevaarlijk zou zijn. "There is no doubt that the scientific evidence supports the carcinogencity of chrysotile alone in the induction of mesothelioma".

Hij ging in op de mythe dat chrysotiel niet gevaarlijk zou zijn door het tonen van diverse wetenschappelijke bronnen die het kankerverwekkende karakter ontmaskeren. Een van de aansprekende bewijzen was dat er meer dan 30 keer meer chrysotiel-vezels dan amfibool-vezels zijn aangetroffen in onderzochte mesothelioomtumoren.

Andere bijzondere punten in zijn toespraak: De recent vrijgegeven cijfers van de WHO (World Health Organisation) geven aan dat er per jaar 125.000.000 mensen worden blootgesteld aan asbest. Tevens is geschat dat 107.000 vermijdbare sterfgevallen te wijten zijn aan asbest. Dat betekent één persoon per vijf minuten. Dr. Lemen gaf aan dat dit cijfer binnenkort wordt herzien tot 194.000 per jaar!

De achtergrond van zijn toespraak was onder meer het feit dat veel landen niet een totaalverbod op asbest kennen (waaronder de VS). Dat is met name toe te schrijven aan de commerciële en politieke lobby die al jaren wordt gevoerd door de producenten van asbest (met name Rusland). Rusland produceert 2 miljoen ton asbest per jaar, waarvan het de helft exporteert.

Terwijl het aantal sterfgevallen als gevolg van asbest in de ontwikkelde wereld lijkt te stabiliseren zien we in ontwikkelingslanden juist een explosie van asbestslachtoffers. Kijken we bijvoorbeeld naar India dan zien we dat dit land China heeft ingehaald in de groei van het bruto binnenlands product en tegelijkertijd wereldwijd de grootste importeur is van asbest.

Innovatie
Innovatie in de asbestindustrie was ook te zien tijdens het congres. Enkele uitvindingen en ontwikkelingen die werden besproken (hierop komen we in een uitgebreider bericht nog terug in Asbest & Bouw) waren:

- een inventieve draagbare behuizing die het mogelijk maakt een asbesthoudende vensterbank te verwijderen

- web-based in kaart brengen van bevindingen van asbestonderzoek

- een nieuw H-type stofzuiger die cycloontechnologie gebruikt om een hoge zuigkracht te behouden,

- natte injectie voor AIB (asbestos insulating board), zodat de poreuze achterzijde van een paneel wordt doorweekt

Asbest & Bouw zal in komende berichten tal van andere interessante presentaties en ontwikkelingen belichten die gedurende het European Asbestos Forum 2015 aan de orde kwamen. De internationale setting van sprekers en bezoekers maakten dit congres tot een verzamelpunt van 'need to know'-informatie die wij graag met onze lezers willen delen.

 

dinsdag 2 juni 2015  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode