LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

'Recente branden onderstrepen de noodzaak van een verbod op asbestdaken per 2024'  

'Recente branden onderstrepen de noodzaak van een verbod op asbestdaken per 2024'  

Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden. Dit betekent dat eigenaren van gebouwen met asbesthoudende dakbedekking deze voor die tijd moeten verwijderen.

De ministerraad heeft hiermee ingestemd, op voorstel van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu). Het verbod beschermt mens en milieu tegen de gezondheidsrisico’s die blootstelling aan asbest met zich mee kan brengen. Asbestdaken verweren in de buitenlucht waardoor asbestvezels kunnen vrijkomen. Het inademen daarvan kan schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen.

'We moeten dit risico serieus nemen en aanpakken. Ik wil voorkomen dat mensen worden blootgesteld aan asbestvezels. Recente branden waarbij asbestdeeltjes in woonwijken terechtkwamen, onderstrepen de noodzaak van een verbod', aldus Mansveld. Het opruimen van die verspreide asbestdeeltjes zorgt bovendien voor hoge kosten.

Het verbod beperkt zich tot het asbesthoudend materiaal dat in contact staat met de buitenlucht, bijvoorbeeld in golfplaten en dakleien. Ruim driekwart van deze asbestdaken is te vinden in de agrarische sector.

Eigenaren van asbestdaken zijn zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van asbest. Er komt hiervoor komt per 1 januari 2016 een subsidieregeling. Hiervoor is minimaal €75 miljoen beschikbaar.

Asbest in gebouwen, zoals asbesthoudend dakbeschot of isolatiemateriaal dat onder de dakbedekking zit, wordt niet verboden. Het verwijderen van asbest moet zorgvuldig gebeuren. Er geldt een plicht om gebouwen die zijn gebouwd voor 1994 te inventariseren op asbest, voorafgaand aan een verbouwing of sloop.

BRON: Rijksoverheid - 3 maart 2015

maandag 2 maart 2015  |  1 reactiespermalink

Reacties

Sporten doe je voor de gezondheid. Zelfwerkzaamheid/onderhoud houdt verenigingen 'gezond'. Ook sportaccommodaties die kort vóór het verbod op asbesttoepassing nog net even van asbestcementen daken/gevelbeplating werden voorzien zijn dan dus aan de beurt. Bouwers en handel moesten toen natuurlijk nog wél even af van 'wat' voorraad en dan terwijl net doen of de neus bloedde wat de wettelijke ontwikkelingen zouden gaan worden rond die tijd. Veel sportverenigingen worden geacht de eigen broek op te kunnen houden terwijl het destijds weghouden van kennis over asbesthoudend cementmateriaal voor hen nú (tot 2024) een strop om de nek zou kunnen gaan betekenen. Opeens moet er extra gespaard gaan worden. Waarvan? Verhoogde contributies van zakkende ledenaantallen ? Oké. De steeds minder wordende hechtgebondenheid ván die asbestproducten is OOK een reële bedreiging voor de ledenaantallen, op termijn....De Nederlandse Overheid heeft óók nog een broek op te houden wat dat 'tijdig delen van kennis en (financieële) toekomstige consequenties' betreft. MIJN broek is er al van afgezakt. Hoe ziet de samenleving dát dan ?

reactie door Jan van Zelm  |  woensdag 4 maart 2015 @ 23:27 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode