LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Eerste omgevingsdienst die werkt met PIM-protocol asbest

Eerste omgevingsdienst die werkt met PIM-protocol asbest

De omgevingsdienst Achterhoek (ODA) voert voor diverse gemeenten in de Achterhoek de asbesttaken uit. Om de keten van sloop tot verwerking van asbest efficiënt èn effectief te controleren, gaat de ODA werken met het nieuwe protocol informatie-uitwisseling milieuhandhaving (PIM) asbest. De ODA is hiermee landelijk de eerste omgevingsdienst die hiervoor het protocol heeft ondertekend.

Efficiënt toezicht op asbest is dat niet alle asbestsaneringen worden gecontroleerd maar is op basis van een zogenaamde risicobenadering. Daar controleren waar de grootste risico’s voor burgers en leefomgeving zijn. De ODA heeft al voor deze aanpak gekozen. Effectief is dat het overtreden van regels met ernstige risico’s altijd wordt aangepakt. De ODA doet dat namens gemeenten via de bestuurlijke instrumenten (bijvoorbeeld een last onder dwangsom of stilleggen van het werk). Naast gemeenten zijn het ook de Certificerende instellingen die als medetoezichthouder certificaten van de asbestbedrijven kunnen intrekken of schorsen.

“In de asbestketen zijn verschillende instanties verantwoordelijk voor toezicht en handhaving. Dit zorgde voor versnippering van informatie en onduidelijkheid bij het afhandelen van de overtreding.”, stelt Petra van Oosterbosch, directeur van de ODA. “Dat punt verbeteren is één van de belangrijke punten waarvoor op landelijk niveau omgevingsdiensten zijn opgericht. Vooral de informatie-uitwisseling tussen handhavingpartners is van groot belang en wordt met het PIM-protocol sterk verbeterd.” Met het gebruik van het PIM-protocol wordt de onderlinge digitale informatie-uitwisseling gewaarborgd en worden ernstige asbestovertredingen altijd aangepakt. Met deze uniforme aanpak wordt in de Achterhoek ook een gelijk speelveld (level playingfield) voor de bedrijven gecreëerd.

ODA 1e omgevingsdienst
ODA is de eerste omgevingsdienst in Nederland die het PIM protocol asbest heeft ondertekend. Dit vond plaats op 21 januari 2015 door Petra van Oosterbosch van de ODA. Otto Hegeman was namens PIM aanwezig. De verwachting is dat het overgrote deel van de 29 omgevingsdiensten in Nederland dit jaar zal volgen.

PIM
PIM is een gezamenlijk programma van Rijk, IPO (interprovinciaal overleg) en VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten). PIM is ingesteld vanuit de gezamenlijk opvatting dat voor een adequate milieuhandhaving het noodzakelijk is dat de informatie-uitwisseling tussen de ketenpartners verbetert. PIM draagt daar aan bij door hulpmiddelen te ontwikkelen voor onderlinge informatie-uitwisseling in het milieudomein en biedt ondersteuning bij de bevordering van de onderlinge samenwerking Doel van PIM is de ontwikkeling en implementatie van een informatie-uitwisselingsysteem: Inspectieview Milieu (IvM), waarmee de handhavende instanties over een instrument beschikken om elektronisch informatie te delen via een landelijke informatie-infrastructuur. Dit is een randvoorwaarde voor de verbetering van de informatie-uitwisseling tussen bestuurlijke en strafrechtelijke organisaties die betrokken zijn bij de handhaving van de milieuwet- en regelgeving. Meer informatie over PIM is te lezen op: http://www.informatieuitwisselingmilieu.nl/

vrijdag 30 januari 2015permalink