LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Asbestsector niet blij met bv-truc

Asbestsector niet blij met bv-truc

Bedrijven die hun certificaat kwijtraken omdat ze zich niet aan de regels houden, kunnen zonder problemen een andere bv opzetten en een nieuwe vergunning aanvragen. Voor het eerst erkent het ministerie van Sociale Zaken dit lek in de regelgeving, schrijft Trouw op basis van interne mails.

De asbestsector is vandaag helaas weer negatief in het nieuws gekomen. Dat is jammer want het leeuwendeel van de bedrijven dat in de asbestsector werkzaam is heeft zich de laatste jaren positief ontwikkeld. Er wordt professioneel gewerkt, er is volop keuze aan opleiding en training en de bedrijven nemen hun verantwoordelijkheid want zij weten als geen ander wat de gevolgen van asbestbesmetting kunnen zijn.

Lek snel dichten
Helaas zijn de rotte appels er nog niet uit en juist die kleine groep blijkt iedere keer weer in staat om de pers te mobiliseren want ‘er is weer gedoe met asbest’. En we zien iedere keer ook weer de politieke pavlovreactie op nieuwe asbestgebeurtenissen. De asbestsector is niet blij met vakgenoten die de regels maar blijven overtreden. Asbest & Bouw heeft tal van reacties ontvangen uit de markt en die maken duidelijk dat er harder moet worden opgetreden. De bv-truc wordt al jaren toegepast en door een betere controle op nieuwe bv’s en een aanpassing in de wet kan dit ‘lek’ snel worden gedicht.  

Omzeilen regelgeving simpel
Sloopbedrijven mogen alleen als asbestverwijderaar optreden als zij in het bezit zijn van een certificaat. Dit certificaat krijgen zij als ze voldoen aan alle veiligheids- en kwaliteitseisen die zijn vastgelegd en wordt afgegeven door een particuliere certificerende instelling (cki) die de sloopbedrijven ook controleert. Hier is het volgens de berichtgeving in Trouw weer goed mis. Dat het intrekken van een certificaat niet het einde van de malafide asbestsloper hoeft te betekenen, laten de zaken begin dit jaar zien rond rond een bedrijf uit Gelderland en deze week dus rond een bedrijf uit Zaandam. Deze bedrijven moesten hun vergunning voor een jaar inleveren vanwege aanhoudende overtredingen, maar weten de regels simpel te omzeilen zodat ze onder een andere bv hun werkzaamheden gewoon weer kunnen voortzetten.

Overheid certificering zelf uitvoeren
PvdA-Kamerlid John Kerstens tweet maandag 20-10 in reactie op berichtgeving in Trouw: “Aangedrongen op actie van het ministerie: overleg, snelle wetswijziging en/of grotere rol overheid bij asbestverwijdering.” Volgens Kerstens gaat er te veel niet goed in de asbestbranche, waar sprake is van ‘een vorm van zelfregulering’ met bedrijven die asbestcertificaten (vergunning) kunnen uitgeven en de overheidsinspectie. De minister moet of de wet aanpassen in combinatie met strenger toezicht of de certificering meer naar de overheid zelf toehalen. Het opnieuw een bedrijf in de sector opzetten terwijl de vergunning eerder is verloren, noemt hij “misdadig gedrag”.
In zijn eerdere functie van voorzitter FNV Bouw meldde John Kerstens al in januari 2010: “De overheid dient de certificering van asbestverwijderaars zelf te gaan uitvoeren.” Dit naar aanleiding van het uitgelekte rapport Naleving Asbestregels, waaruit bleek dat asbest op grote schaal illegaal verwijderd wordt. Kerstens liet destijds weten geschokt te zijn door de uitkomsten van het onderzoek.

Openbare zwarte lijst
De ambtenaren van het ministerie adviseren dat alle nieuwe asbestbedrijven bv’s meteen streng gecontroleerd worden om te bekijken of ze wel aan de regels voldoen. Ook zou er een openbare zwarte lijst komen.

 

Reactie minister Asscher op berichtgeving in Trouw (20-10) dat regelgeving rondom asbestverwijdering niet deugt

Reactie minister Asscher:

  • Het is bij ons bekend dat er asbestsaneerders zijn die gebruik maken van mazen in de wet;
  • We bekijken daarom hoe we regels voor asbestcertificaten zo kunnen aanpassen dat onwenselijke situaties in de toekomst worden voorkomen;
  • Bijvoorbeeld door bij de aanvraag van een certificaat te kijken naar de personen achter de bedrijven, net zoals we dat doen bij uitzendbureaus
  • We verwachten de aanpassingen snel te kunnen realiseren.

 

Wilt u reageren op dit artikel dan kunt u dat hieronder doen.

maandag 20 oktober 2014  |  1 reactiespermalink

Reacties

is er wel eens aangedacht om de DTA strenger aan te paken zij zijn digene die veel invloed hebben om certificaat te behouden. als deze de regels een keer minder willen zien is het bedrijf altijd de boeman terwijl ze er alle,s aan doen om een Dta zijn werk te laten doen zoals het hoort. en alle middlen ter beschikking stellen omte saneren conform alle regels en wetten.

reactie door henk hansen  |  donderdag 30 oktober 2014 @ 14:12 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode