LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Arbeidsinspectie lijkt foute asbestsaneerder te ontzien

Arbeidsinspectie lijkt foute asbestsaneerder te ontzien

De afgelopen jaren is er veel belastende informatie over foute asbestsaneerders achtergehouden door de Arbeidsinspectie.

In de database van de Arbeidsinspectie staan meerdere asbestsaneerders waarbij zware overtredingen zijn vastgesteld en die nog allemaal hun certificaat hebben.

Het achterhouden van informatie blijkt uit onderzoek van Trouw in de database InspectieView, waarin de Arbeidsinspectie alle lokale controles verzamelt. Toenmalig minister Donner van sociale zaken beloofde een bezorgde Tweede Kamer in 2008 dat bedrijven die één keer op een zware overtreding worden betrapt, hun vergunning kwijtraken. In InspectieView komen echter meerdere bedrijven voor waarbij een groot aantal zware overtredingen is vastgesteld, maar zij hebben allemaal hun certificaat nog. Daaronder zijn ook bedrijven van bestuursleden van de VVTB en Veras, de brancheorganisaties van onder meer asbestsaneerders.


Eerst moet de aard van de vervuiling worden vastgesteld, waarna een erkend verwijderingsbedrijf het asbest mag afvoeren. Die bedrijven worden gecontroleerd door zogeheten certificerende instellingen (CI's) die toezien op de kwaliteit van het werk en personeel. Begaat een verwijderaar te veel of te zware overtredingen, dan wordt het certificaat afgenomen en mag het bedrijf het vak niet langer uitoefenen.

Ook gemeenten controleren de asbestverwijdering, en kunnen bij misstanden het werk tijdelijk 'stilleggen'. De Arbeidsinspectie op haar beurt bemoeit zich als enige landelijke organisatie met asbest: in het kader van de Arbo-wet onderzoekt zij of het personeel niet aan gevaren wordt blootgesteld.

Veel asbestverwijderaars opereren landelijk, waardoor regionale certificerende instellingen en gemeenten geen zicht hebben op het werk dat buiten hun regio wordt uitgevoerd. Zij melden hun inspecties en geconstateerde overtredingen daarom aan bij de landelijke Arbeidsinspectie, die deze gegevens opslaat in InspectieView.

Gemeenten klagen over het gebrek aan medewerking door de Arbeidsinspectie. Te vaak krijgen zij te horen dat de door hen aangedragen zaken 'geen prioriteit' hebben. Ook de certificerende instellingen stellen dat de Arbeidsinspectie 'niet altijd even open is'. Zo heeft de Arbeidsinspectie een zwarte lijst waarop 49 malafide bedrijven staan, maar zij wil deze niet met andere diensten delen.

BRON: Trouw

donderdag 19 januari 2012  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode