LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Nalatigheid asbestverwijdering - werkstraf en boete

Nalatigheid asbestverwijdering - werkstraf en boete

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 5000 euro boete geëist tegen een restaurant in Harderwijk. Ook een aannemer uit deze plaats zou zoveel geld moeten neerleggen. Ze hebben zich volgens het OM niet gehouden aan een aantal regels rond het verwijderen van asbest.

De visies over wat er gebeurde op 30 november 2010, lopen nogal uiteen op enkele punten. Een inspecteur van de Arbeidsinspectie kwam die dag langs voor een routinecontrole. Het restaurant verbouwde op dat moment de eerste etage. Er was gesloopt om er acht hotelkamers te bouwen en er waren mensen aan het werk. De inspecteur merkte dat er asbest in het spel was en legde de bouw stil, omdat de sloop verkeerd zou zijn uitgevoerd.


Een gecertificeerd bedrijf had namelijk het kankerverwekkende asbest moeten verwijderen, omdat er anders gevaar voor de gezondheid ontstaat. Materiaal dat asbest bevatte, lag in brokken op de grond en in zakken, waarvan sommige gescheurd waren.


Het restaurant, de eigenaar en de aannemer wordt verweten dat wel bekend was dat er asbest aanwezig was, maar dat er toch mensen aan het werk waren gezet.

Illegale sloop van asbesthoudend materiaal luidde de andere aanklacht tegen het restaurant en de eigenaar. Die had de sloop grotendeels voor eigen rekening genomen en zijn medewerkers hielpen ook wat. Volgens hem alleen met wat ongevaarlijk opruimwerk. De eigenaar stelde dat hij wel een rapport had laten opmaken over de aanwezigheid van asbest, maar dat hij had verzuimd daar in te kijken. Er stond in dat er asbest in het pand was verwerkt. "Het is betreurenswaardig hoe het is gelopen. Het is niet mijn insteek geweest om foute dingen te doen."


De aannemer meende dat de asbesthoudende platen ongevaarlijk waren en liet zijn ploeg, die de kamers moest bouwen, daarom in de ruimte. Er is niets met de platen mis, als je er maar niet in gaat zagen, zei hij.

Bron: deStentor.nl

vrijdag 26 augustus 2011  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode