LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Canada fel tegen asbest exportverbod

Canada fel tegen asbest exportverbod

Asbest moet kunnen volgens Canada.

Iedereen weet onderhand wel dat asbest slecht is voor de gezondheid. Toch blijft Canada zich op een VN-conferentie deze week in Genève verzetten tegen de notering van wit asbest in het Verdrag van Rotterdam. Dat zou betekenen dat het kankerverwekkende mineraal alleen verhandeld mag worden met toestemming van het importerende land. Daar zijn ze in het Frans-Canadese plaatsje Asbestos niet blij mee.

Reden voor de Canadese houding is de heropening van de Jeffrey Mine in Abestos, Quebec. Een nieuwe mijn zou zo'n 200.000 ton wit asbest, ook bekend als chrysotiel, per jaar moeten opbrengen. Daarmee kan worden voldaan aan ongeveer tien procent van de wereldwijde vraag naar wit asbest. Het mineraal wordt vooral geëxporteerd naar ontwikkelingslanden waar het onder meer wordt verwerkt in cement.

Economische belangen
De Canadese asbestindustrie is zo'n 64 miljoen euro waard. Aanvankelijk hield Canada zich tijdens het topoverleg in Zwitsterland op de vlakte. Mede omdat de asbest-exporterende landen Oekraïne, Vietnam, Kazachstan en Kirgizië openlijk weerstand boden. Totdat India, na China de grootste importeur, aangaf voor de notering te zijn. Nu verzetten alleen Canada, Oekraïne en Kazachstan zich nog tegen honderd andere landen.

Vreemd genoeg is asbest in Canada wel streng gereguleerd. De federale overheid geeft zelfs tientallen miljoenen euro's uit om het mineraal professioneel te laten verwijderen van overheidsgebouwen. Voorstanders van de export van wit asbest houden vol dat ook de importerende landen veilig met wit asbest om gaan. In recent uitgezonden nieuwsreportage in Canada was echter te zien hoe Indiase arbeiders zakken geïmporteerde asbestvezels met hun blote handen uitladen. Met enkel een doek voor hun mond ter bescherming.

Verzet
De houding van de regering wordt in Canada niet breed gedragen. Verschillende actiegroepen voeren campagne tegen het beleid en kranten spreken er schande over. Ook de oppositie is fel tegen de export van asbest. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WTO) overlijden per jaar ruim 100.000 mensen per jaar aan longkanker door blootstelling aan abest.

Bron: NOSop3

dinsdag 28 juni 2011  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode