LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Asbestprotocol bij explosie of instorting

Asbestprotocol bij explosie of instorting

De Amsterdamse afdeling van de SP wil dat er altijd een asbestprotocol in werking treedt als een explosie of instorting plaatsvindt bij een woning die is gebouwd tussen 1930 en 1994. Dat zou betekenen dat de omgeving wordt afgezet en omwonenden hun huis moeten verlaten. Dat stelt fractievoorzitter Laurens Ivens donderdag naar aanleiding van een woensdag verschenen rapport over een gasexplosie in een flat in Amsterdam-Noord.

De gemeente en hulpdiensten hebben hierbij steken laten vallen, concludeerde het bureau Twijnstra Gudde. Bij de ontploffing in juli vorig jaar was asbest vrijgekomen. Dit is te laat geconstateerd en vervolgens hebben de instanties te langzaam gehandeld, aldus de onderzoekers.

Volgens Ivens is in woningen uit de door hem aangegeven periode bijna altijd asbest verwerkt. „Laten we het zekere voor het onzekere nemen in dergelijke situaties. De veiligheid van bewoners moet voorop staan."
De gasexplosie had plaats in een woning in een flatgebouw in de Viermasterstraat. De instanties namen die dag echter nog geen asbest waar. Dat gebeurde pas een dag later. Uiteindelijk moesten de bewoners van 32 woningen hun huis verlaten. Ze verbleven enkele dagen elders. De metingen wezen later uit dat het vrijgekomen asbest geen gevaar voor de volksgezondheid heeft opgeleverd.

dinsdag 25 januari 2011  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode