LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Beunhazerij bij asbestverwijdering aanpakken

Beunhazerij bij asbestverwijdering aanpakken

Naar aanleiding van verontrustende berichten in de media over asbestverwijdering bleek dat scholen veelal kampen met asbestproblemen en werd de problematiek rond asbestverwijdering bij particulieren pijnlijk zichtbaar gemaakt. Namens het CDA voerde Marieke van der Werf het woord. Van der Werf steunde een verzoek tot een spoeddebat over deze kwestie. Hiervoor komt de Tweede Kamer binnenkort in spoed bijeen.


Naar aanleiding van de problematiek bij particulieren vroeg Van der Werf een aanvullende brief aan staatssecretaris Joop Atsma. Van der Werf: ‘Het probleem zit hem erin dat er veel beunhazen actief zijn in deze sector. Mensen die aanbieden om op een zeer onveilige, maar goedkope manier asbest weg te halen. Onveilig voor zowel de verwijderaars als de bewoners'. Daarom stelde Van der Werf voor om de kloof tussen professionele, gecertificeerde verwijderaars en de ongecertificeerde te verkleinen, opdat mensen sneller kiezen voor een veilige verwijdering van asbest. Van der Werf: ‘Het probleem is ook dat momenteel verwijdering door een gecertificeerd bedrijf veel meer tijd in beslag neemt en vaak ook een stuk duurder is, terwijl de nadelen voor de gezondheid vaak onvoldoende bekend zijn bij de bewoners. Daardoor kiezen mensen voor snel en gemakkelijk, terwijl dit toch echt grote risico's met zich meebrengt. Daarom wil ik dat de staatssecretaris met concrete voorstellen komt om het de burger gemakkelijker en aantrekkelijker te maken om te kiezen voor professionele verwijdering en deze beter voor te lichten'.

Eind februari stuurt het kabinet zijn reactie naar de Kamer waarin het ingaat op twee recente onderzoeken (van de Gezondheidsraad en TNO) over asbest. Van der Werf wil dat staatssecretaris Atsma hierin expliciet ingaat op de problematiek van beunhazerij. Begin maart vergadert de Tweede Kamer vervolgens over de kabinetsreactie

maandag 24 januari 2011  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode