LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Asbestrapport Nationale Ombudsman Nieuwegein krijgt vervolg

Asbestrapport Nationale Ombudsman Nieuwegein krijgt vervolg

In een rapport van de Nationale Ombudsman staat dat de gemeente 'niet adequaat en tijdig' heeft gehandeld inzake de asbestverwijdering. Het rapport levert stevige kritiek op het gemeentebeleid en met name de wijze waarop de gemeente is omgegaan met de betrokken bewoners. Eind 2007 werden 57 woningen in de gemeente gerenoveerd. Bewoners trokken verschillende keren bij de gemeente aan de bel wegens het asbest in de huizen, die in de jaren zestig werden gebouwd. Daarvoor waren bij de werkzaamheden geen speciale maatregelen getroffen. Ook ontbraken de benodigde vergunningen.

In dit rapport is te lezen dat de klacht tegen de gemeente Nieuwegein gegrond is: de gemeente is niet adequaat opgetreden en heeft signalen en klachten van inwoners onvoldoende serieus genomen. Hierdoor rijst onder andere de vraag in hoeverre de gemeente Nieuwegein bewoners nodeloos gezondheidsrisico's heeft laten lopen en nodeloos lang onrust in stand heeft gehouden.

Een aantal oppositiepartijen in Nieuwegein heeft op basis van het rapport van de Nationale Ombudsman om een extra raadsvergadering verzocht, onder andere om de volgende redenen:

  • In het rapport van de Nationale Ombudsman kunnen we lezen, dat volgens bewoners asbestinventarisatierapporten zijn opgesteld, zonder dat die inventarisaties daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Onder meer uit de rapportage die een van de huurders vrij recent aan de gemeente Nieuwegein heeft toegestuurd blijkt dat sprake is van inventarisatierapporten waarbij door het inventarisatiebedrijf melding wordt gemaakt van een vijftal asbestbronnen, terwijl bewoners met foto's aantonen dat er minimaal zestien asbestbronnen in de woning aanwezig zijn. Amper twee weken geleden heeft de huurder een inventarisatierapport ontvangen, waaruit zou blijken dat er zich in zijn woning geen asbest meer zou bevinden, terwijl er nog op een drietal plaatsen in zijn woning asbest bevindt. Beide voorbeelden versterken het vermoeden dat de inventarisatierapporten achter het bureau zijn opgesteld zonder dat woningen daadwerkelijk en op de juiste wijze zijn geïnspecteerd.
  • Het asbestvraagstuk in de Zwanenburgstraat en omgeving is nog steeds actueel en houdt de bewoners elke dag bezig. Op dit moment vinden renovatiewerkzaamheden plaats in de Zwanenburgstraat, waarbij asbest wordt verwijderd. De juistheid van inventarisatierapporten wordt nog steeds ter discussie gesteld. Zonder nader onderzoek te hebben gedaan, blijft de gemeente Nieuwegein - ruim twee jaar nadat de eerste signalen over onjuiste inventarisaties zijn afgegeven - nog steeds volhouden geen reden te zien om aan de juistheid van de inventarisatierapporten te twijfelen, zo blijkt uit een recente mailwisseling tussen de huurder en de gemeente Nieuwegein. Dit kan niet anders uitgelegd worden - in lijn met de conclusie van de Nationale Ombudsman - dat de gemeente Nieuwegein nog steeds niet adequaat en voortvarend optreedt.

De extra raadsvergadering is belegd op 29 oktober 2010.

maandag 25 oktober 2010  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode