LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Megaclaim dreigt voor de Nederlandse overheid

Megaclaim dreigt voor de Nederlandse overheid

Gisteren berichtte Dagblad Suriname dat de toestand van gezinnen, woonachtig in barakken te Wageningen, enorm aan het verslechteren is. Het gaat hierbij om 65 mensen die woonachtig zijn in zwaar vervallen barakken, waarvan de daken van asbest zijn. Eerder bracht de Nederlandse krant De Telegraaf naar voren dat de Nederlandse overheid een miljoenen

claim boven het hoofd hangt, vanwege een opvallend groot aantal gevallen van kanker bij inwoners van het Surinaamse dorp Wageningen bij een voormalig Nederlands staatsbedrijf (SML). Deze plantage werd opgericht in 1949 door de Universiteit van Gelderse Wageningen. De Telegraaf meldde verder dat veel van de huidige zesduizend, veelal oudere, bewoners nu ernstig ziek zijn. Men leidt aan allerhande vormen van kanker en velen kampen met longemfyseem.

De in Spijkenisse woonachtige, voormalige bewoner van Wageningen, Colvin Overdiep heeft een dringend beroep gedaan op Den Haag om medeverantwoordelijkheid te nemen voor de malaise te Wageningen. Artsen in Paramaribo bevestigen het grote percentage ziektes. Als oorzaak wordt genoemd het aldaar aanwezige asbest en ook de bestrijdingsmiddelen die over de hoofden van de arbeiders zijn uitgestort. Uit onderzoek blijkt dat bij de bouw van Wageningen er teveel asbest is gebruikt. Nadat de woningen in verval raakten, dronken onwetende bewoners jarenlang het vervuild water, omdat de
van asbest vervaardigde waterleiding in verval raakte en asbestdeeltjes in het water terechtkwamen. Ook bouwde men daken van kippenhokken met asbestplaten, waarbij dus de gevaarlijke asbestdeeltjes werden ingeademd.

Overdiep is docent aan de Hogeschool InHolland en is de mening toegedaan dat Nederland medeverantwoordelijk is. Daarom wil hij dat de Nederlandse overheid gaat nadenken over wat hij noemt ‘een solidariteitsfonds'. Indien dat achterwege blijft, dreigt hij te stappen naar een internationaal gerechtshof. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is nog niet op de hoogte van deze kwestie. Dit ministerie denkt dat een schadeclaim moet worden gedeponeerd bij de Surinaamse regering. Minister Ginmardo Kromosotoe van ATM is hiervan op de hoogte en kijkt reikhalzend uit naar de ontwikkelingen. Ook hoopt hij dat de rechter hierbij aan te pas komt en dat er jurisprudentie ontstaat, wardoor de gedupeerden van Wageningen van rechtswege ondersteund worden in hun strijd naar rechtvaardigheid.

BRON: Dagblad Suriname -  www.dbsuriname.com

donderdag 21 oktober 2010  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode