LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Prof. Lex Burdorf: 'Witte asbest wereldwijd verbieden'

Prof. Lex Burdorf: 'Witte asbest wereldwijd verbieden'

Prof. Lex Burdorf, asbestdeskundige van het Erasmus MC, steunt een wereldwijd verbod van witte asbest omdat dit materiaal nog gevaarlijker is dan tot dusver werd aangenomen.


Scheepsbouw
Witte asbest is verboden of beperkt toegestaan in ruim vijftig landen, inclusief die van de Europese Unie. Het materiaal mag nog wel worden gebruikt in China, India, Rusland, Brazilië en veel ontwikkelingslanden. In Nederland mocht asbest tot 1993 worden benut, onder meer bij de scheepsbouw in Rotterdam. Ook bijvoorbeeld daken en rioolbuizen zijn jarenlang van dit mineraal gemaakt.


Wit en blauw
Prof. Lex Burdorf van de vakgroep Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC stelt dat witte asbest nog gevaarlijker is dan tot nu toe aangenomen. Hij komt tot die conclusie na bestudering van een reeks epidemiologische studies naar dit onderwerp. Witte asbest ( chrysotiel) is volgens hem even gevaarlijk als blauwe asbest ( crocidoliet) als het gaat om longkanker.


Roep om verbod
In een reportage van de BBC spreekt Burdorf zich uit voor een wereldwijd verbod op witte asbest. Collega's van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), de American Public Health Association en andere organisaties dringen hier ook op aan, net als veel wetenschappers.

Industriële lobby
De BBC heeft, samen met een groep onderzoeksjournalisten, de reportage 'Inside the global asbestos trade' over dit onderwerp geproduceerd. Na onderzoek op vier continenten concluderen de reporters dat er een machtige lobby voor asbest bestaat. Een netwerk van industriële belangengroepen spendeert jaarlijks miljoenen dollars om een verbod tegen te houden, bericht de BBC.

Getrainde afweercellen
Kanker als gevolg van ingeademde asbestvezels is niet te genezen. Wel kan het leven met enkele maanden worden verlengd door middel van operaties en chemokuren. Deze ingrepen zijn bijzonder zwaar. De afdeling Longziekten van het Erasmus MC werkt sinds enige tijd aan een therapie waarbij de afweercellen van de patiënt worden getraind. De afweercellen leren de tumorcellen als vreemd herkennen, iets wat ze normaal gesproken niet kunnen. Deze therapie is experimenteel van aard en wordt op dit moment niet toegepast in andere ziekenhuizen.

Bron: Erasmus MC - gepubliceerd: 2 augustus 2010

dinsdag 3 augustus 2010  |  1 reactiespermalink

Reacties

Op een door het min. van SZW uitgebrachte video is te zien (in een zeer heldere animatie) dat één vezel in staat is om een mesothelioom te doen starten waar hetgaat om de ontwikkeling daarvan in mesotheelweefsel. Dan IS dus ook een blootstelling van zéér geringe hoeveelheden (zélfs die enkele vezel !) risicodragend. Dit laatste wordt erg vaak erg makkelijk en kennelijk maar wat graag tégengesproken. Mogelijk is het belang van dit 'tegengeluid' afhankelijk van de belangen van de tegenspreker. Bij ASBEST moet je uitde buurt blijven, 100% !!

reactie door Jan van Zelm  |  dinsdag 18 september 2018 @ 11:17 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode