LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Asbestbureau verbaasd over claim Leeuwarden

Rond het Zaailandproject in Leeuwarden zijn door verschillende partijen nog onbekende blunders begaan. De gemeente zou die steeds financieel schikken. Dat zegt asbestonderzoeker BCM Consultancy. Het bedrijf is daarom stomverbaasd dat de gemeente nu 2,8 miljoen euro claimt vanwege ondeugdelijk asbestonderzoek.

BCM wilde nooit reageren op de controverse rond het asbestonderzoek in de oude parkeerkelder onder het Zaailand. Slechts één keer zette het bedrijf uit Nijmegen een verklaring op de website. Daarin zei de directie - niet onder naam trouwens - dat het onderzoek naar asbest in de garage correct was gedaan. En ook dat Leeuwarden het bureau onterecht slecht werk verwijt. Maar een toelichting op die open brief wilde BCM niet geven.


,,We hadden afgesproken dat niemand met de pers zou praten", laat een directielid weten. ,,De gemeente niet, de bouwers niet en wij niet. Maar de gemeente heeft zelf die afspraak verbroken."
Woensdag vertelde wethouder Deinum (PvdA, Project Nieuw Zaailand) van Leeuwarden dat de gemeente een claim indient tegen BCM, vanwege het als slecht bestempelde onderzoek. Leeuwarden wil 2,8 miljoen euro om de vertraging en extra kosten voor het project te compenseren. Volgens Deinum heeft BCM al toegegeven dat het fouten heeft gemaakt.


De directie van BCM reageert daarop met hoongelach. ,,Ik heb werkelijk geen idee waar de wethouder dat vandaan haalt. Zoiets hebben we nooit gezegd." De asbestonderzoeker is sowieso stomverbaasd over de claim. ,,Ik hoor dit nu voor het eerst. Er is nooit over gesproken. Sterker nog: we hebben in geen maanden contact gehad met de gemeente." Volgens BCM is na het ontdekken van het asbest één keer een gesprek geweest met de gemeente. ,,Dat was rond april, maart van vorig jaar. We hebben toen alleen tegen elkaar gezegd: laten we eens gaan kijken hoe we dit nu verder aanpakken. Een vervolg op die bijeenkomst is er nooit geweest."


De verdere stilte heeft de directie opgevat als signaal dat het een gedane zaak was, stelt BCM. ,,Zeker omdat er veel meer fouten zijn gemaakt daar. Niet door ons maar door de organisatie rond het Zaailand." Welke fouten dat zijn, wil het directielid niet zeggen. ,,Dat hoeft nu niet bekend te worden." Wel stelt BCM dat ze de verwachting hadden dat de gemeente de zaak financieel zou regelen. ,,We dachten dat dit onder dezelfde noemer zou vallen als die andere fouten. Ik snap niet dat ze dit nu bij ons claimen."

BCM zegt nu zo snel mogelijk om tafel te willen met de het stadsbestuur van Leeuwarden. ,,We willen weten waarom ze dit doen." Of BCM daarna nog terugkomt op de zaak, liet het directielid in het midden. ,,Misschien zeggen we er nog wat over. Maar misschien niks meer."

Verantwoordelijk wethouder Henk Deinum wil niet reageren op de uitlatingen van BCM, laat een voorlichter van de gemeente weten. ,,Dan krijg je een welles-nietesverhaal in de krant, en dat vindt de wethouder niet netjes. We zitten nu in een juridisch traject. Dat willen we niet verstoren."

BRON: Friesch Dagblad

maandag 14 juni 2010  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode