LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Claim asbestfout 2,8 miljoen

Claim asbestfout 2,8 miljoen

De gemeente Leeuwarden claimt van asbestonderzoeksbureau BCM Consultancy 2,8 miljoen euro. De onderzoekers gaven een veel te lage inschatting van de hoeveelheid asbest in de parkeerkelder onder het Zaailand. Het bouwproject werd vertraagd en duurder. De gemeente wil die schade vergoed zien.

Het werk aan het project Nieuw Zaailand lag weken stil, omdat eerst de onvoorziene hoeveelheid asbest uit de oude kelder moest worden gehaald. Om nog grotere vertraging te voorkomen moesten de bouwvakkers daarna extra diensten draaien. De Bouwgroep, projectmanager IPMMC en het Fries Museum - dat nieuwbouwt aan het plein - kregen daardoor een hogere rekening gepresenteerd. Leeuwarden claimt die schade namens de partijen bij BCM Consultancy.

Metingen

BCM Consultancy onderzocht vorig jaar in opdracht van de gemeente de oude parkeerkelder onder het Wilhelminaplein. Die is inmiddels gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe kelder en uiteindelijk een nieuw plein, met meer winkels en een nieuw Fries Museum.
Volgens toenmalig wethouder Krol deden de onderzoekers van het bureau twee keer ‘uitgebreide' metingen. De eerste keer vond BCM niets. De tweede keer een beetje asbest op vier of vijf plekken. Toen de slopers aan de slag gingen vonden ze echter veel meer asbest. Een nieuw onderzoeksbureau stelde daarop vast dat de giftige stof zo ongeveer overal in de verdiepingsvloer was verwerkt.
Asbest was ten tijde van de bouw van de oorspronkelijke garage een populair product om gaten en kieren mee te vullen.


BRON: .Friesch Dagblad

vrijdag 11 juni 2010  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode