LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Asbest rechtszaak - Amsterdam Noord

Amsterdam Noord - Drieënhalf jaar nadat de Belangenvereniging Kadoelen-Oostzanerwerf aangifte deed bij de officier van justitie van het plegen van een milieudelict door stadsdeel Amsterdam-Noord en aannemer Kieftenburg, was het zover: de zaak diende voor de meervoudige economische kamer van de Rechtbank Amsterdam.

Vincent van Haaren vertelt: 'Uitgebreid onderzoek door het openbaar ministerie leverde voldoende materiaal op, om het stadsdeel en de aannemer te vervolgen. De aanklacht luidde dat zij op een met asbest verontreinigd terrein handelingen hebben verricht (kappen van bomen, bosschages en dergelijke, terwijl zij hadden kunnen weten dat dit nadelige gevolgen voor het milieu had kunnen hebben en zij bovendien hebben nagelaten maatregelen te treffen om dit te voorkomen en te beperken. Buurtbewoners waren met een touringcar massaal naar de rechtszitting gekomen.


Nadat de officier van justitie de aanklacht had voorgelezen, was het de beurt aan de verdediging van de aannemer: de aannemer stelde dat hij helemaal geen asbest op het terrein had gezien voordat hij met de werkzaamheden begon. Bovendien, er was haast geboden in verband met het broedseizoen dat over twee weken zou ingaan. Dan zou er niet meer gekapt mogen worden. Volgens de aannemer hadden buurtbewoners het asbest over het terrein verspreid om een woningbouwproject te dwarsbomen. De aannemer vond dat hem niets te verwijten viel. Hij voerde slechts een mondeling gegeven opdracht van het stadsdeel uit.


De officier van justitie eiste tegen de aannemer een boete van vierduizend euro en tegen het stadsdeel een boete van tienduizend euro. De rechtbank doet uitspraak op 23 november.

BRON: Amsterdam Noord: 
www.echo.nl

vrijdag 20 november 2009  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode