LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Woningcorporatie Domijn verzwijgt asbest in hobbykamerwoningen

Woningcorporatie Domijn verzwijgt asbest in hobbykamerwoningen

ENSCHEDE - In een onbekend aantal hobbykamerwoningen van Woningcorporatie Domijn zit asbest verwerkt. Het gaat daarbij om asbest achter de voor huurders vrijwel onbereikbare wand achter het keukenblok, maar ook om asbestplaten achter de tegels in badkamer en wc. Huurders van Domijn worden niet geïnformeerd over de asbest die in hun woningen zit.

Evenmin wordt hen gewezen op risico's van het eventueel boren in tegels waar asbestplaten achter zitten. „Dat we als Domijn huurders niet actief informeren is zo gegroeid", zegt woordvoerster Erna Kamphuis van de woningcorporatie. „We hebben de afspraak intern gemaakt dat we vanaf nu nieuwe huurders gaan wijzen op asbest in de woning."

Bij renovaties van de hobbykamerwoningen in de jaren negentig is door corporaties de asbest uit veel huizen verwijderd. Zo zit in 't Bijvank in de meeste huizen alleen asbest achter het keukenblok, tenzij huurders indertijd binnenrenovatie weigerden. „Ik had dat ook graag gezegd over Het Lang, maar dat is niet zo. Daar is bij renovaties in het verleden wel het asbest uit de garages weggehaald, maar niet achter de tegelwanden," aldus Kamphuis. „Als je er maar niet aankomt is er niets aan de hand."

Bij collega-corporaties De woonplaats en Ons Huis is volgens hun woordvoerders in de jaren negentig bij binnenrenovaties wel alle asbest verwijderd. Alleen in huizen waarvan huurders geen renovatie wilden, kan nog asbest achter tegels voorkomen. „Het gaat hooguit om een klein aantal woningen."

Verwijzing naar asbest in koopcontract

Bij verkoop van woningen wordt in de contracten opgenomen dat het bij de koper bekend is dat er asbest en/of asbesthoudende stoffen zijn verwerkt. Daarmee voorkomt de verkopende woningcorporatie dat kosten van asbestverwijdering bij haar terecht komen.

Dat heeft Can Mimaroglu ondervonden. Hij heeft dit voorjaar een huis aan Het Lang gekocht. Bij verbouw van de badkamer ontdekte hij de asbestplaten. Die platen zaten ook achter de tegels in de wc. „Er is bij verkoop gewezen op asbest achter het keukenblok, maar niet op die in badkamer en wc."

BRON: http://www.tctubantia.nl

woensdag 7 oktober 2009  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode