LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Cramer worstelt met omgevingsdiensten

De komst van zogenoemde omgevingdiensten bezorgt milieuminister Jacqueline Cramer hoofdbrekens. Deze diensten moeten het makkelijker en goedkoper maken voor bedrijven en burgers om allerlei milieu- en bouwvergunningen aan te vragen.

De wet Wabo die dit regelt, zou op 1 januari 2010 ingaan. Dat was al een jaar later dan voorzien. Ook omdat de ontwikkeling van de ICT langer dan verwacht, wordt dat enkele maanden later, meldde de bewindsvrouw dinsdag aan de Tweede Kamer.

Ook met het oog op de crisis moet de wetgeving zo snel mogelijk worden ingevoerd, maar wel zorgvuldig, stelt Cramer. Ook het bedrijfsleven heeft er volgens haar niets aan als de ondernemer niet goed wordt geholpen door zijn gemeente of provincie.

De Wabo was met een jaar uitgesteld, omdat de gemeenten zich verzetten tegen de plannen voor omgevingsdiensten, die bijvoorbeeld ook toezien en handhaven op de verwijderen van asbest.

bron: ANP


eerdere berichtgeving over dit onderwerp: 19-6-2009:

Gemeenten akkoord met omgevingsdiensten

Gemeenten en provincies hebben een akkoord bereikt met het kabinet over de komst van zogenoemde regionale omgevingsdiensten. Deze diensten zullen de vergunningverlening, het toezicht en de controle op de VROM-regels deels op zich nemen.

De nieuwe opzet moet een einde maken aan de praktijk waarin vele diensten gaan over de handhaving van allerlei milieu-, bouw- en ruimteregels. Milieuminister Jacqueline Cramer maakte vrijdag bekend dat ze hierover een voorlopig akkoord heeft bereikt met gemeenten en provincies.

De lagere overheden richten de regionale uitvoeringsdiensten voor 2012 op. De gemeenten en provincies krijgen dan ook meer bevoegdheden.

De gemeenten verzetten zich aanvankelijk tegen de plannen voor omgevingsdiensten. Ze vreesden dat deze oplossing de kloof tussen burger en gemeente vergroot. Afgesproken is nu dat ze vooral complexe vraagstukken onderbrengen bij een omgevingsdienst. Het gaat dan bijvoorbeeld over het verwijderen van asbest en de milieueffecten van grote bedrijven.

Bron: ANP

donderdag 1 oktober 2009  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode