LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Asbest leidt tot noodtoestand voor de publieke gezondheid

Asbest leidt tot noodtoestand voor de publieke gezondheid

Volgens een Amerikaans persbericht heeft ‘The Environmental Protection Agency' (ministerie van volksgezondheid) op donderdag 18 juni voor het eerst de noodtoestand voor de publieke gezondheid afgekondigd.

Dit is gebeurd in de stad Libby in de staat Montana. Vlakbij Libby bevindt zich een van de grootste asbestmijnen van Amerika, die tot het begin van de negentiger jaren nog in gebruik was. Libby is een kleine stad met circa 3000 inwoners en al meer dan 200 inwoners zijn aantoonbaar overleden aan de gevolgen van asbest en meer dan 1000 lijden aan een of andere asbestgerelateerde ziekte. Dat de asbestbesmetting hier zo hevig is komt doordat de mijnwerkers het asbeststof in hun werkkleding meenamen naar hun woonomgeving en omdat het materiaal makkelijk voor handen was is het door de bewoners veel toegepast in huizen, tuinen en scholen.
Onderdeel van het noodprogramma is dat er 125 miljoen dollar wordt vrijgemaakt voor het ‘schoonmaken' van de stad en 6 miljoen gaat naar de gezondheidszorg in de stad.   
 
Meer informatie: http://www.epa.gov/region8/superfund/libby/

vrijdag 19 juni 2009  |  1 reactiespermalink

Reacties

Stad 'schoonmaken'... Maar precies dát kan met de luchtwegen (..en andere interne menselijke organen..) NIET. Zij sterven een pijnlijke dood en op vaak korte termijn ná diagnose. En er is (nog) geen remedie tegen. Wie ruimt dát op?

reactie door Jan van Zelm  |  dinsdag 16 mei 2017 @ 16:41 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode