LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Raad van State adviseert betere wettelijke basis voor het voorgenomen verbod op asbestdaken in 2024

Raad van State adviseert betere wettelijke basis voor het voorgenomen verbod op asbestdaken in 2024

Een onvoldoende solide wettelijke basis kan er in het uiterste geval voor zorgen dat het verbod niet goed handhaafbaar zou zijn.

Het verbod op asbestdaken heeft als doel om mens en milieu te beschermen tegen de gevaren van blootstelling aan asbest. Goede handhaafbaarheid van het asbestdakenverbod is daarbij essentieel. Onzekerheid over de mogelijkheid van handhaving is onwenselijk, gelet op de doelstelling van dit verbod om ondubbelzinnig aan te geven per wanneer alle asbestdaken in Nederland verwijderd moeten zijn.

Begin 2017 naar de Kamer
Staatssecretaris Sharon Dijksma kiest er daarom voor om de wettelijke grondslag voor het ontwerpbesluit in de Wet milieubeheer te verduidelijken voordat het ontwerpbesluit definitief in werking treedt. Gelet op de benodigde toetsen en adviezen, die samenhangen met het opstellen van een formele wet, zal zij het voorstel van wet begin 2017 aan de Kamer zenden. Nadat de wettelijke grondslag is verduidelijkt, kan het asbestdakenverbod, zoals aan de Kamer is voorgelegd, worden vastgesteld op 1 juli 2017.

Kabinetsbeleid blijft gericht op 2024
De staatssecretaris benadrukte wel dat het kabinetsbeleid gericht blijft op een volledige verwijdering van asbestdaken in Nederland voor 2024. De subsidieregeling die deze verwijdering moet stimuleren, is inmiddels opengesteld en de eerste aanvragen zijn binnen. Deze subsidieregeling wordt niet geraakt door het nieuwe wetsvoorstel, ook al wordt de formele inwerkingtreding van het verbod vertraagd.
Daarnaast ontwikkelen decentrale overheden initiatieven om asbestdaken versneld te verwijderen. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu blijft deze ontwikkelingen steunen, vooruitlopend op de definitieve inwerkingtreding van het verbod.

maandag 22 februari 2016  |  1 reactiespermalink

Reacties

Leidt het steeds maar ontwikkelen van initiatieven 'om asbestdaken versneld te verwijderen' dan niet tot het besteden van VEEL (toegevoegde) tijd aan plannen/ideeën maken - terwijl dan saneerders uit de startblokken willen maar intussen zouden moeten 'wachten' (..ZIJ willen wel aan de slag m.i.) óp die plannen en de tijd tot 2024 verder tikt. Asbest is geduldig en doet wat het zélf niet stoppen kan... een mógelijke bedreiging van de (ook) volksgezondheid BLIJVEN vormen. Ontwikkelingen steunen is belangrijk maar er moet aangepakt worden. Immers: "Geen geld - Geen krediet op leven?" Asbest kreeg al genoeg tijd om bedreigend te hebben kúnnen blijven.

reactie door jan van zelm  |  dinsdag 1 maart 2016 @ 00:08 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode