LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Advies Subcommissie SER: Grenswaarde amfibole asbest verlagen naar 2000 vezels

Advies Subcommissie SER: Grenswaarde amfibole asbest verlagen naar 2000 vezels

De Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek (GSW) adviseert de minister van SZW de voorgenomen wettelijke grenswaarde voor amfibole asbestvezels uiterlijk op 1 juli 2015 te verlagen van 10.000 naar 2000 vezels/m³ als TGG-8 uur. De subcommissie heeft dit in een briefadvies aan de minister laten weten.

De verlaging geldt als een tussenoplossing. Bij Koninklijk Besluit was bepaald dat de grenswaarde  tot 300 vezels/m3 zou worden verlaagd op een nog nader te bepalen datum waarbij de gedachten uitgingen naar 1 januari 2015 . De subcommissie adviseert de minister dat niet te doen. Uit toelichtingen van TNO, het Verenigd Industrie-overleg Asbest (VIA ) en Ascert  blijkt dat de invoering van de grenswaarde van 300 vezels/m³ momenteel niet realistisch is. De informatie van partijen toont volgens de subcommissie aan dat aan deze grenswaarde nog niet kan worden voldaan.

De subcommissie GSW adviseert nu om zo spoedig mogelijk de grenswaarde van 2000 vezels/m³ als TGG-8uur in te voeren. Als uiterste invoeringsdatum noemt de subcommissie 1 juli 2015. De subcommissie stelt hieraan wel twee randvoorwaarden. De branche moet gaan werken met een monitoringsprogramma, dat halfjaarlijks inzicht gaat geven in de implementatie van de nieuwe wettelijke grenswaarde. Aan de hand van deze onderbouwde meetgegevens ontstaat dan een beeld over de stand van zaken bij de beheersing van blootstelling bij asbestsanering. Ook moet er een simulatietest komen van de protectiefactor van de adembeschermingsmiddelen. De testresultaten hiervan kunnen onderdeel uitmaken van de halfjaarlijkse monitorrapportage. Deze randvoorwaarden stelt de branche in staat om tijdig en systematisch problemen op te sporen en aan een oplossing te werken.

Het streven van de subcommissie blijft om binnen een periode van vijf jaar opnieuw te beoordelen of de verlaging van de wettelijke grenswaarde tot het streefwaarderisiconiveau van 300 vezels/m³ als TGG-8uur voor amfibole asbest alsnog mogelijk is.

vrijdag 24 oktober 2014  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode