LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Dalfsen brengt asbestpanden in kaart na brand Nieuwleusen

De gemeente Dalfsen gaat beter in kaart brengen in welke bedrijfspanden in de gemeente asbest is verwerkt. Dat heeft het college van Burgemeester en Wethouders besloten na de evaluatie van de brand in de voormalige Union-fabriek in Nieuwleusen.


Volgens wethouder en loco-burgemeester Diny Laarman moet de gemeente in de toekomst in één oogopslag kunnen zien of er in een bedrijfspand asbest is verwerkt.

In het geval van het afgebrande Union-pand was de informatie wel beschikbaar, maar niet snel genoeg paraat, zo concluderen wethouder Laarman en hoofd bestuurszaken Henry van der Woude. Volgens Laarman - die tijdens de brand op vrijdag 29 mei de afwezige burgemeester Elfers verving - duurde het even voordat informatie over de eventuele aanwezigheid van asbest uit het pandendossier van het Union-gebouw was gevonden. Laarman: "Het is een erg groot complex waar verschillende bedrijven in zaten. Het panddossier bestaat uit enige dozen. Voordat duidelijk was dat daar geen gegevens over asbest aanwezig waren, was er al enige tijd overheen gegaan."


Om in de toekomst sneller bij de benodigde informatie te kunnen, wil Dalfsen achter elk panddossier - waarin informatie als blauwdrukken en bouwmateriaal staat - een apart tabblad plaatsen waarin staat of er asbest aanwezig is en in welke mate. Van der Woude: "We hebben onze bouwinspecteurs gevraagd om tijdens elke controle extra te vragen naar de aanwezigheid van asbest. Vervolgens kijken ze ook nog zelf even of het echt zo is." Uiteindelijk moet het systeem zo goed als alle bedrijfspanden in kaart brengen. Ook wil de gemeente een bestand aanleggen waarin alle asbestpanden in Dalfsen staan.

Overigens had het onoverzichtelijke bouwdossier van het Union-complex geen gevolgen voor de manier waarop er tijdens de brand op 29 mei is gehandeld. Laarman: "Je moet 110 procent zeker zijn dat er geen asbest is. Daarom is er ook altijd een onderzoek naar de luchtkwaliteit nodig in deze gevallen.


BRON: deStentor.nl

vrijdag 16 oktober 2009  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode