LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Asbestsymposium FNV

Asbestsymposium FNV

Voorafgaand aan Workers Memorial Day op 28 april 2014 organiseert de FNV op 25 april een symposium over de toekomst van de aanpak van asbest in Nederland.

Het symposium benadert de problemen met asbest vanuit verschillende perspectieven:

  • Wat zijn de werkelijke risico’s?
  • Wordt asbest nou veilig opgeruimd of toch niet?
  • Wie lopen er de komende jaren het meeste gevaar op blootstelling?
  • Wat doet doen Arbeidsinspectie en gemeenten aan dit probleem
  • en natuurlijk de vraag ‘hoe gaan we om met asbestslachtoffers’?

Experts en betrokkenen komen aan het woord en de zaal kan vragen stellen.

Programma: In vier blokken, wordt per blok met betrokkenen een specifiek thema besproken. De discussieleiders zijn Marian Schaapman, directeur van het Bureau Beroepsziekten FNV en Wim van Veelen, adviseur arbeidsomstandigheden bij de FNV.

13.30 - 13.45 uur             Opening en welkom door Ruud Kuin, vicevoorzitter FNV

13.45 - 14.15 uur             Gesprek met asbestslachtoffers. Wat gebeurt er allemaal met je als je een asbestziekte krijgt?  M.m.v. Sjaak Burgers, longarts Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis

14.15 – 14.45 uur            Asbest in de samenleving. Hoe groot is het asbestprobleem in Nederland? Wie ruimt de rommel op? Wat doen gemeentes aan dit probleem? Hoe verloopt de berichtgeving over asbest? Is het geen tijd voor een asbest-‘Deltaplan’?

Aan tafel: Mark Geers, Landelijk Projectleider Inspectie SZW, Gert van der Laan, senior adviseur NCvB, Ben Rozema, adviseur milieu en Gezondheid GGD Amsterdam

14.45 – 15.00:                  Pauze

15.00 – 15.30                    Asbest op de werkplek.  Welke werknemers lopen nu en in de toekomst gevaar ? Is de asbestsanering veilig en gezond voor werknemers? Wat ziet de Arbeidsinspectie in de praktijk? Helpen strengere grenswaarden?  Moet de controle anders en zo ja, hoe dan? Wat is de rol van arbodiensten?

Aan tafel:  Gert van der Laan, senior adviseur NCvB,  Ton Witteman , Witteman Asbestonderzoek, Anja van Weezel,  Inspecteur Asbestinspectieteam

15.30 – 16.00                    Asbestslachtoffers en compensatie van gezondheidsschade. Is de financiële compensatie voor asbestslachtoffers goed geregeld in Nederland? Welke problemen komen asbestslachtoffers tegen in hun strijd voor compensatie?  

Aan tafel: Machiel van der Woude, directeur IAS, Bob Ruers, advocaat asbestzaken, Wim Eshuis, onderzoeker De Burcht

Datum:      vrijdag 25 april
Tijd:           13.30 tot 16.30 uur
Plaats:      Vakbondsmuseum De Burcht, Amsterdam
Toegang:  gratis

 

Workers Memorial Day

Tijdens Workers Memorial Day herdenkt de FNV ieder jaar op 28 april de slachtoffers van ongelukken op het werk. FNV Bouw regio Zuidwest sluit ook dit jaar aan bij de herdenking in Rotterdam met een bijeenkomst en kranslegging bij het Edo Fimmen Monument wat staat in het Buizenpark op Katendracht. Bram Ladage verzorgt vanaf 17.30 uur de catering en het officiële gedeelte vindt plaats vanaf 18.00 uur.

 













donderdag 24 april 2014permalink