LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Minister Asscher: “Invoering verlaging grenswaarden voor asbest per 1 juli 2014”

Minister Asscher: “Invoering verlaging grenswaarden voor asbest per 1 juli 2014”

Minister Asscher scherpt de grenswaarden voor asbest definitief aan. In een brief aan de Tweede Kamer (21 jan 2014) laat hij weten het advies van de SER voor wat betreft de invoeringstermijnen over te nemen.

In de brief geeft de minister aan dat de verlaging van de grenswaarde voor chrysotiel ingaat per 1 juli 2014 naar 2.000 vezels/m3. Voor amfibool stelt hij een andere ingangsdatum: de grenswaardeverlaging gaat in per per 1 januari 2015 naar 300 vezels/m3.

Vanwege de schadelijke gezondheidseffecten van gevaarlijke stoffen is het belangrijk dat er grenswaarden zijn: waarden die aangeven wat de maximale concentratie is waar mensen op het werk aan mogen worden blootgesteld. Op dit moment geeft het Arbeidsomstandighedenbesluit één grenswaarde voor alle soorten asbest.

In 2010 adviseerde de Gezondheidsraad dat deze grenswaarde verder omlaag zou moeten om een risiconiveau voor werknemers te bereiken dat zo laag is dat het maatschappelijk aanvaardbaar wordt geacht. Bovendien gaf de Gezondheidsraad aan dat er reden is onderscheid te maken tussen verschillende asbestsoorten: de raad adviseerde aparte grenswaarden voor zogenaamd chrysotiel asbest, en voor asbest amfibolen.

De SER adviseerde in 2011 over de haalbaarheid van de grenswaarden: de grenswaarden van 2.000 vezels/m3 voor chrysotiel, en 420 vezels/m3 voor amfibolen zouden volgens de SER haalbaar zijn. De SER adviseerde aanvankelijk de grenswaarden in te voeren in juli 2013. Bij het uitwerken van de verlaging van de grenswaarden in werkmethoden, werkprocessen en normen (bijvoorbeeld op het gebied van meetmethoden) binnen de beheersstichting voor asbestcertificatie (Ascert) bleek echter dat er technische vragen opkwamen over de wijze waarop de lagere grenswaarden bereikt kunnen worden.

Deze vragen zijn geadresseerd in een onderzoek van TNO wat is uitgevoerd van maart tot en met november 2013. Uit het onderzoek bleek dat er bij een beperkt deel van de asbestsaneringen een forse aanpassing in de werkwijze nodig is om het aantal asbestvezels in de lucht terug te dringen. Ook is er aandacht nodig van de branche voor het op de juiste wijze gebruiken van goedpassende gelaatsmaskers.

Naar aanleiding van de nieuwe inzichten uit het onderzoek heeft de SER (Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek) op 20 december 2013 opnieuw geadviseerd over de verlaging van de asbestgrenswaarden.

De minister heeft besloten het advies van de SER voor wat betreft de invoeringstermijnen over te nemen: een verlaging van de grenswaarde voor chrysotiel per 1 juli 2014 naar 2.000 vezels/m3. Voor amfibool een grenswaardeverlaging naar 300 vezels/m3 per 1 januari 2015.

donderdag 23 januari 2014  |  1 reactiespermalink

Reacties

In de periode tussen 1-7-2014 en 1-1-2015 ligt de grenswaarde voor amfibool op 10.000 vezels/m3 en de grenswaarde voor ("het minder schadelijke") chrysotiel op 2.000 vezels/m3. Is deze stelling correct?

reactie door M. Spijkerman  |  woensdag 19 maart 2014 @ 10:22 uur

Reactie plaatsen

Bevestigingscode