LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Asbest en technische innovaties

Asbest en technische innovaties

Tijdens de Nationale Asbest Conferentie 2013 op 31 oktober worden een aantal innovaties op het gebied van asbest aan u gepresenteerd.

Real-time Asbest Detectie

We meldden u al eerder dat onderzoekers van de Universiteit van Herfordshire (UK) de eerste draagbare, real-time asbest-detector hebben ontwikkeld. Deze detector zou een betaalbare manier zijn voor het direct en ter plaatse identificeren van potentiële asbestvezels in de lucht.

On-site detectie
Momenteel, is de meest voorkomende manier om te identificeren of er asbestdeeltjes in de lucht aanwezig zijn: het filteren van de lucht, het aantal vezels tellen en de vezels analyseren met röntgentechnologie. Dit proces kost de nodige laboratoriumuren voordat duidelijk is wat het risico is. Met de nieuwe technologie kan asbest on-site worden geïdentificeerd met behulp van lasertechnologie gebaseerd op het manipuleren van een unieke magnetische eigenschap van het mineraal.

The Select Group, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de productie van de detector zegt dat het eerste commerciële product medio 2014 op de markt zal komen.

Tijdens de Nationale Asbest Conferentie zal Alan Archer general manager van Select Group een presentatie geven van de Alert (Asbestos Location Equipment in Real Time) Detector.

 

‘Foamshield methode’ voor asbestsanering

Met de Foamshield methode is het mogelijk om op een dermate veilige manier asbest te verwijderen, dat het bouwen van een containment niet meer noodzakelijk is.

Eind 2012 ontdekte de Kombinatie tijdens een steekproef asbestvervuiling in een aantal meterkasten van de Lflat in Zeist. De Kombinatie moest in alle 728 meterkasten het asbest aanpakken. Een enorme klus en overlastgevend voor bewoners. De L-flat kreeg de Europese primeur door de meterkasten te laten saneren met de Foamshield-methode.

 

FoamShield is een innovatieve vezelopsluitingstechniek die berust op een proactieve benadering van de asbestvezel door voorafgaand aan saneringswerkzaamheden de eventuele vezelemissie te voorkomen met behulp van moderne en uiterst effectieve ‘wetting agents’ die de vezels grondig aan de bron binden. Daarna wordt tijdens werkzaamheden een werkwijze gevolgd waarbij doorlopend vezelemissie wordt voorkomen, en bij een aantal voorkomende asbestvormen volstrekt nieuwe technieken worden toegepast. Uitgangspunt is dat in een aantal asbesttoepassingen een vrijwel ‘near to ZERO emissie’ werkproces wordt nagestreefd en behaald en in andere gevallen een zeer lage emissie. 

Tijdens de Nationale Asbest Conferentie zal Victor van Beijnum, directeur Foam Shield, de Foamshield-methode nader toelichten.

 

Tubus System voor asbestcement afvoerleidingen

Tubus System is een innovatieve Zweedse onderhouds- en renovatietechniek voor het ‘relinen’ van binnenhuisriolering, zonder hak- en breekwerk. Tubus System is gecertificeerd door het Deutsches Institut für Bautechnik (DIBt), en is sinds 2008 een erkende techniek in Duitsland voor het renoveren van asbestcement afvoerleidingen. Naar aanleiding van recent onderzoek is Tubus System ook een bewezen onderhoudstechniek voor het ‘relinen’ van asbestcement afvoerleidingen in Nederland.

Veel Nederlandse woningen gebouwd vanaf de jaren ‘50 hebben asbestcement afvoerleidingen. Veel opdrachtgevers kampen met het probleem dat onderhoud aan deze verouderde en / of lekkende leidingstelsels veel uitdagingen, overlast en kosten met zich meebrengt. Het relinen van zulke leidingen zonder hak- en breekwerk lijkt een ideale oplossing, mits de techniek geen gevaren voor de monteurs en bewoners vormt.

Tijdens de Nationale Asbest Conferentie zal Richard Matchett, algemeen directeur Tubus System, een presentatie geven van het Tubus-systeem.

 

 

dinsdag 22 oktober 2013  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode