LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Deventer wil  ‘asbestplekken in kaart’

Deventer wil  ‘asbestplekken in kaart’

Asbestinventarisatie van alle publieke gebouwen en openbare plaatsen.

De fractie van GroenLinks in Deventer wil dat B en W maatregelen nemen om risico’s met asbest bij sloop- en graafwerkzaamheden in Deventer te voorkomen.

De maatregelen bestaan ondermeer uit het maken van een asbestinventarisatie van alle publieke gebouwen en openbare plaatsen in Deventer.

De roep om deze maatregelen is met name voortgekomen uit de asbestcalamiteiten in Utrecht die de afgelopen weken in het nieuws waren. Een woordvoerder van GroenLinks geeft aan dat zo’n inventarisatie vooral bedoeld is om de risico’s zoveel mogelijk te beperken. ‘Als je vooraf weet waar asbest aanwezig is dan kun je ook vroegtijdig maatregelen nemen om erger te voorkomen.’

GroelnLinks pleit ook voor een inventarisatie bij corporatiewoningen en wil weten hoe de gemeente aanvragen voor sloopvergunningen en meldingen beoordeelt. Tevens wil de partij weten of er controles zijn op de aanwezigheid van asbestinventarisatierapporten bij sloopaanvragen en hoe frequent de gemeente slooplocaties bezoekt, en of er voldoende wordt getoetst dat de asbestverwijderingsbedrijven gecertificeerd zijn.

Wel of geen asbest
In een eerder interview door Asbest en Bouw met de Deventer brandweer werd ook de vraag gesteld of het bekend is welke (met name oude) gebouwen in Deventer asbest bevatten. Met die kennis zou de brandweer zijn voordeel kunnen doen in de brandbestrijding maar ook in de communicatie.

Uit het interview in Asbest en Bouw, juli 2010:

Er bestaat (nog) geen verplichte asbestinventarisatie van gebouwen waardoor het voor de betrokken instanties niet altijd mogelijk is om van tevoren te weten of het object asbest bevat. Zo bevindt het onderkomen van de Deventer brandweer zich op een van de oudere industrieterreinen in Deventer. Gezien het bouwjaar van deze gebouwen is de kans op aanwezigheid van asbest groot en zou een inventarisatie van die gebouwen veel ellende bij brand kunnen voorkomen.

 “Het zou natuurlijk ideaal zijn als er zo’n inventarisatie van al dit soort gebouwen bestaat, te beginnen met de industrieterreinen”, aldus Van Wingerden (teammanager risicobeheersing, brandweer Deventer). “Bij een grote calamiteit zijn er vaak wel bouwtekeningen aanwezig of andere bouwtechnische gegevens waaruit kan blijken dat er asbest in het pand aanwezig is. Maar het zou natuurlijk mooi zijn als we dat al weten als de brandmelding bij ons binnenkomt. Momenteel wordt er wel gewerkt aan een computersysteem waarin gegevens van gebouwen en objecten zijn gedigitaliseerd zodat we sneller toegang krijgen tot die gegevens. Uiteindelijk moeten we toe naar een regionale database waarin al die gegevens staan en dat die gegevens ook benaderbaar zijn vanuit onze MDT’s in de brandweerwagens. Zoals bij al dit soort informatiesystemen is het succes ervan en de snelheid van implementatie, afhankelijk van de invoer van die gegevens en van budget, wie gaat dit doen en wie betaalt het?”

dinsdag 14 augustus 2012  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode