LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Nieuws

Sterke oproep aan de Europese Commissie om een strikte blootstellingslimiet voor asbest vast te stellen

Sterke oproep aan de <span>Europese Commissie </span> om een strikte blootstellingslimiet voor asbest vast te stellen

donderdag 21 oktober 2021

Agnes Jongerius (Europarlementariër PvdA): "We hebben behoefte aan strenge regels om werknemers beter te beschermen, want er is geen veilig niveau van asbest. De grenswaarde van blootstelling aan asbest moet sterk verlaagd worden."

12e Landelijke Asbest Praktijkdag                             Omgaan met veranderingen in het asbeststelstel

12e Landelijke Asbest Praktijkdag                             Omgaan met veranderingen in het asbeststelstel

vrijdag 15 oktober 2021

Het asbeststelsel gaat veranderen. De risicogerichte benadering bij het verwijderen van asbest biedt kansen, maar vraagt ook om goede beheersing van de risico’s voor bedrijven en overheden.

Gevaarlijk erfgoed! Naar een asbestveilige cultureel-erfgoedsector

Gevaarlijk erfgoed! Naar een asbestveilige cultureel-erfgoedsector

woensdag 29 september 2021

Hoe kunnen we op een verantwoorde manier omgaan met de aanwezigheid van asbest in objecten in de cultureel-erfgoedsector? Het onderzoeksproject ‘Gevaarlijk erfgoed’ tracht antwoord te bieden op de vraag hoe wij asbest zo efficiënt en veilig mogelijk kunnen conserveren.

lees verder  |  

3 reacties

Nuchtere en realistische aanpak van de gezondheidsrisico's bij aantreffen van asbest

Nuchtere en realistische aanpak van de gezondheidsrisico's bij aantreffen van asbest

dinsdag 21 september 2021

Wanneer ergens asbest wordt aangetroffen of wanneer men geconfronteerd wordt met een asbestincident dan roept dat in de omgeving vaak veel emoties, angst en onzekerheid op. Dit heeft vooral te maken met de mogelijke gezondheidsrisico's die asbest kan opleveren voor de omgeving en die ook vaak breed zonder enige nuance en onderbouwing worden geventileerd in de media.

lees verder  |  

3 reacties

Week van de Asbestvrije Schuur

Week van de Asbestvrije Schuur

vrijdag 16 juli 2021

Van maandag 13 t/m zondag 19 september 2021 is de Week van de Asbestvrije Schuur. De gemeente gaat dan samen met een straat of buurt de uitdaging aan om zoveel mogelijk asbest daken van schuurtjes te verwijderen en vervangen door een gezond dak.

Hoofdaannemer wordt gered van gevolgen van ondeugdelijke asbestsanering door algemene voorwaarden

Hoofdaannemer wordt gered van gevolgen van ondeugdelijke asbestsanering door algemene voorwaarden

woensdag 7 juli 2021

Een noodzakelijke stap in het realiseren van veel bouwprojecten is het saneren van asbest.  Aannemers bieden vaak een totaalpakket aan, waarbij zij de verwijdering van het asbest vervolgens uitbesteden aan een gespecialiseerd asbestsaneringsbedrijf. Wanneer niet goed wordt gesaneerd, zal de opdrachtgever in de meeste gevallen een schadeclaim neerleggen bij zijn eigen contractspartij.

Rusland blijft asbest promoten

maandag 28 juni 2021

In het Russische plaatsje Asbest ligt een van de grootste open asbestmijnen ter wereld. De Russische asbestlobby verkondigt al decennia dat de vezelvorm van chrysotiel niet schadelijk is. Ook de bewoners houden vast aan het product – ze hebben weinig keuze.

Omgevingsdiensten bundelen kennis in aanpak illegale asbestsanering

dinsdag 25 mei 2021

Elk jaar krijgen maar liefst 1.300 Nederlanders kanker doordat ze in aanraking zijn geweest met asbest. Vaak omdat ze betrokken waren bij de onjuiste verwijdering van de gevaarlijke stof. Hoeveel gebouwen nu nog asbest bevatten, is onduidelijk. Wél is het zeker dat het vaak illegaal – en daardoor meestal onveilig – wordt verwijderd. Vier omgevingsdiensten slaan daarom de handen ineen voor ‘De aanpak van asbest’. Ze versterken hun toezicht door data en ervaringen uit te wisselen.

Gewijzigd schema en examen ADK

maandag 24 mei 2021

Met ingang van 1 juni 2021 zal een gewijzigd certificatieschema voor ADK van kracht worden. Ook het examen ADK wijzigt als gevolg daarvan per 1 juni aanstaande.

Nederland ligt vol met stortplaatsen met asbest. Worden die ooit opgeruimd?

maandag 19 april 2021

Particulieren en bedrijven betalen zich scheel om asbest te laten verwijderen, maar daarna belandt het spul op het stort. Onder de grond ligt het in stevige plastic verpakking te wachten op de volgende stap.