LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Effect adembeschermingsmasker nihil bij baardgroei

Effect adembeschermingsmasker nihil bij baardgroei

Schotse politieagenten moeten vanaf 29 mei hun baarden en snorren afscheren. Een volle baard, of zelfs een baard van enkele dagen, maakt het onmogelijk om een adembeschermingsmasker correct te dragen. Als zo’n masker niet goed aansluit op het gezicht is er sprake van schijnveiligheid en bestaat een reële kans dat je alsnog giftige stoffen inademt.

Het Arbobesluit eist garantie op juist gebruik van passende adembeschermingsmiddelen. Adembescherming valt in de hoogste klasse voor persoonlijke beschermingsmiddelen. De lucht die we inademen moet zo schoon mogelijk zijn.

Bij het inzetten van adembescherming bij asbestsaneringen bestaan er drie hoofdcategorieën, te weten:
1. halfgelaatsmasker (inzet bij risicoklasse 1 – laag risico)
2. volgelaatsmasker met afhankelijke adembescherming (inzet bij risicoklasse 2 - middel risico)
3. volgelaatsmasker met onafhankelijke adembescherming (inzet bij risicoklasse 2A - hoog risico)

Er zijn meerdere belangrijke kenmerken waarop gelet moet worden bij de aanschaf van adembescherming. Voor vrijwel elk type van adembescherming zijn er Europese normen (EN) opgesteld. Deze normen leggen de prestatievereisten en testmethodes gedetailleerd vast en zijn van toepassing op een bepaald type van bescherming. Hierbij kan aanvullend nog rekening worden gehouden met de persoon die deze beschermingsmiddelen dient te dragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan brildragers, baarddragers maar ook aan bijvoorbeeld de bolling van het vizier en de pasvorm van het masker.

 

Face FIt Test. Hoe goed beschermt uw masker?

Het doel van adembescherming is dat een medewerker optimaal wordt beschermd tegen gevaarlijke stoffen. Maar hoe weet u zeker dat het masker dat u draagt ook de juiste bescherming biedt? Het is daarom van belang dat uw medewerkers ervaren wanneer een product goed werkt. Om die reden wordt er door diverse toonaangevende leveranciers een zogenoemde fit-test aangeboden. Deze fit-test kan zowel bij de leverancier als op een eigen locatie worden uitgevoerd.

Dehaco is een van de aanbieders van de fit-test en maakt hiervoor gebruik van de TSI PortaCount Pro+, dit is een kwantitatieve face fit-test op basis van Aerosolen. Deze methode maakt het mogelijk om bij iedere medewerker de pasvorm van adembescherming te controleren waarbij een protocol wordt doorlopen die dicht bij het gebruik in de praktijk komt. Het protocol van de kwantitaieve face fit-test bestaat uit verschillende oefeningen die, op één oefening na, op een fiets (hometrainer) worden uitgevoerid. Gedurende de test wordt het aantal deeltjes in het masker en in de omgeving gemeten. De uitslag van de test bestaat uit een berekening van de persoonlijke fit-factor.
De fit-test is meer dan een controle op passendheid van het masker. Het gaat ook om een stuk bewustwording bij de drager van het masker. Bij Dehaco is fulltime een gediplomeerd fit-tester in dienst die dagelijks bezig is om werknemers te intrueren over het juiste gebruik van een masker. Uit de fit-test kan blijken dat een masker niet goed past en dat het er niet alleen om die persoon te voorzien van een goed passend masker, maar hem ook te wijzen op de risico’s van een lekkend masker.

Zie ook eerdere berichten over dit onderwerp:

Nieuwe grenswaarden asbest: check uw adembescherming!

‘Afhankelijke adembescherming voor asbest biedt onvoldoende bescherming’ - Deel 2

Afhankelijke adembescherming voor asbest biedt onvoldoende bescherming

donderdag 1 juni 2023  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

Bevestigingscode