LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Kantonrechter veroordeelt Royal FloraHolland voor jarenlange asbestblootstelling werknemers

Royal FloraHolland te Aalsmeer heeft onrechtmatig gehandeld door werknemers jarenlang bloot te stellen aan arbeidsomstandigheden die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

FNV-bestuurder Jeroen Brandenburg: ‘Dit is echt heel goed nieuws. We hebben er, samen met onze leden, hard voor geknokt om een ‘verklaring voor recht’ te krijgen en de waarheid in deze onverkwikkelijke zaak vast te leggen. Jarenlang wist Royal FloraHolland dat er met asbest was gewerkt en dat de medewerkers hieraan zijn blootgesteld’

Brandenburg: ‘De FNV is hier de collectieve belangenbehartiger van alle werknemers. Het vonnis geldt dus voor alle werknemers die in de technische dienst en andere afdelingen van Royal FloraHolland aan asbest zijn blootgesteld. En die het risico lopen op een asbest-gerelateerde ziekte. Er heeft zich op dit moment nog geen ziekte geopenbaard, althans voor zover ons bekend, maar mocht zich dat voordoen dan staat nu op voorhand vast dat er blootstelling is geweest. En dat Royal FloraHolland in strijd met de Arbowet, de mensen onvoldoende heeft beschermd en daardoor onrechtmatig heeft gehandeld. Daar kunnen alle werknemers die dit treft dus een beroep op doen!’
Omdat de werknemers tot ongeveer 2012 onbeschermd zijn blootgesteld aan asbest en het dertig tot veertig jaar kan duren voordat zich een asbest-gerelateerde ziekte openbaart, kunnen de FNV-leden die dit overkomt zich alsnog melden bij Bureau Beroepsziekten FNV. Dan kan met een beroep op de uitspraak van de rechter Royal FloraHolland of CBRE aansprakelijk worden gesteld.
Het betreffende bedrijfspand van Royal FloraHolland - een coöperatieve organisatie van en voor kwekers - in Aalsmeer werd gebouwd in 1972. Het oorspronkelijke gebouw was circa 400 meter lang, 60 meter breed en bestond uit 9 ‘straten’. In het gebouw werden asbesthoudende bouwmaterialen toegepast. Tussen elke straat was een ‘puntdak’ van asbest golfplaten. Tussen de puntdaken liepen dakgoten. Daarnaast was er op de afdeling import en bij de fustwasserij een asbest-dak bevestigd. Het gebouw werd in de loop der (80-er) jaren uitgebreid. Hiervoor werden asbesthoudende systeemwanden gebruikt, waardoor uiteindelijk door het gehele gebouw asbestwanden stonden. Medewerkers kwamen zo regelmatig en jarenlang in contact met asbest.

Bron: Bureau Beroepsziekten FNV

dinsdag 9 mei 2023permalink