LEZEN online-EDITIE vakblad Asbestmagazine

Lees hier de online-editie van vakblad Asbestmagazine

Zoeken

U kunt ons ook volgen via:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Het Asbestmuseum biedt meer dan 4.400 uitgestalde asbestgerelateerde items

Het Asbestmuseum biedt meer dan 4.400 uitgestalde asbestgerelateerde items

Een museum in een mooi pand in Delft, volgeladen met meer dan 4.400 attributen die op een of andere manier te maken hebben met asbest. Van promotiemateriaal van asbestproducenten, pakjes sigaretten, broodroosters, asbakken, stripboeken, strijkijzers tot aan speeltreintjes voor kleine kinderen. Het staat allemaal in het Asbest-museum. En u kunt er veilig naar binnen want de ‘museumconservators’ zijn toevallig ook experts op het gebied van asbest.

Binnen de groep vrijwilligers van de Stichting International Asbestos Awareness Foundation (IAAF) vervullen Harry Vonk, Joris Gribnau en Melinda Braaksma een belangrijke rol. Beroepsmatig is Harry Vonk dagelijks betrokken bij asbesttrainingen. Joris Gribnau werkt, meestal buiten Nederland, op asbestprojecten in de maritieme en industriële sector.

Het Asbestmuseum maakt deel uit van het IAAF
Harry Vonk over het IAAF: “De Stichting IAAF wil in het algemeen een bijdrage leveren aan het voorkomen/verminderen van inademen van asbest en gevaarlijke stoffen. Ondanks veel antigeluiden hebben wij in Nederland wet- en regelgeving met betrekking tot asbest redelijk goed vormgegeven.
Wat door ons als vanzelfsprekend wordt gezien, hoeft in andere landen niet het geval te zijn. Zo bestaan er in veel landen geen voorschriften waar een asbestinventarisatie aan moet voldoen. Daar mag vaak iedereen inventariseren zonder dat er eisen zijn verbonden aan de inventariseerder. Een van de doelstellingen van het IAAF is om ook in andere landen meer bewustwording te creëren over de risico's van het werken met asbest. Het IAAF zoekt hiervoor contacten met overheden en wordt kennis en kunde zoveel mogelijk gedeeld om hen te helpen met de juiste aanpak van de asbestproblematiek. Niet alleen overheden worden geïnformeerd maar tevens worden medewerkers geïnstrueerd die met asbest gaan of moeten werken, hoe dit zo veilig mogelijk te doen.
De regeldruk zoals wij die in Nederland kennen, bestaat in de meeste landen niet waardoor heel erg 'back to basic' kan worden gewerkt. In alle gevallen is het zaak eerst in kaart te brengen waarin asbest zoal is verwerkt en hoe kun je asbest- verdachte objecten herkennen. Gezien de vele verschillende bouwstijlen en bijbehorende bouwvoorschriften, is het aantal variaties in toepassingen enorm groot. Daarentegen zijn de verschillen in de toepassing van asbest in industriële installaties en op schepen niet zo groot.”

Materiaal eerst kunnen herkennen
Het Asbestmuseum is per toeval ontstaan. Harry Vonk begon in 1999 met het verzamelen van asbestgerelateerde monsters om zijn cursussen kracht bij te zetten. Bij HazMat-, DIA-, ADK- en asbestherkenningscursussen op maat voor diverse beroepsgroepen, verzamelde Vonk variërende items die van toepassing waren voor de betreffende doelgroep. Vonk: “Om te bepalen of er sprake is van een risicovolle situatie, moet je het materiaal eerst kunnen herkennen. In Nederland gaan wij uit van meer dan 3.500 producten waarin asbest kan zijn verwerkt. We weten op basis van literatuur dat er wereldwijd zelfs meer dan 18.000 asbestgerelateerde producten bestaan. Ook in het Asbestmuseum heeft de verzameling inmiddels een behoorlijke omvang gekregen en neemt nog steeds toe. Door ruimtegebrek en een tekort aan extra vitrines kan op dit moment nog niet alles getoond worden.”

Het volledige artikel inclusief foto's kunt u hier lezen.

maandag 12 juli 2021permalink